Odgođena je rasprava o rebalansu gradskog proračuna

Odgođena je rasprava o rebalansu gradskog proračuna

Osim HDZ-a i SDP-a, protiv rebalansa je i predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor, te HNS-ovi zastupnici, prvenstveno zbog plana gradnje novih fontana kraj NSB-a

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić povukao je jutros s dnevnog reda sjednice Gradske skupštine prijedlog rebalansa ovogodišnjeg proračuna jer je većina zastupnika najavila da ga neće podržati.

„Samo je odgođeno. Bit će rebalans izglasan za sedam dana“, kratko je izjavio Bandić koji je poručio da će pronaći novac za udžbenike učenika.

Osim HDZ-a i SDP-a, protiv rebalansa je i predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor, te HNS-ovi zastupnici, prvenstveno zbog plana gradnje novih fontana kraj NSB-a.

Zastupnici su prihvatili Prijedlog godišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna Grada Zagreba za 2014. godinu, u kojem je navedeno 6,2 posto manje prihoda od planiranih.

„Prihodi grada su u padu, a bez njihovog povećanja nema boljeg standarda za građane. Polako tonemo, a ne radimo ništa, ne možemo čekati val koji će nas podignuti nego moramo sami nešto napraviti na našem brodu, a to je Grad Zagreb“, slikovit je bio Davor Bernardić (SDP).

Predsjednik Skupštine Darinko Kosor (HSLS) ukazao je na to kako je Grad tijekom prošle godine potrošio milijardu kuna više od očekivanog, a očekuje da će tako biti i ove godine dok i dalje nema povećanja prihoda.

„Tih 900 milijuna kuna nije potrošeno već su kupljene nekretnine. Velika je razlika ulaganja u nekretninu ili u tekuću potrošnju“, objasnio je Slavko Kojić, pročelnik Gradskog ureda za financije.

Zastupnike je na mini poreznu reformu podsjetila Jelena Pavičić Vukićević, s Liste grupe birača nositelja Milana Bandića, a takvi su Vladini potezi, kako tvrdi, zahvatili porez na dohodak što čini oko 70 posto prihoda Grada.

„Ako je itko bio neodgovoran to je onda Vlada koja je oštetila Zagreb, ali i druge jedinice lokalne samouprave“, kazala je Pavičić Vukićević.

Na konkretnije izdatke i propuste tijekom prošle godine osvrnuo se HNS-ov zastupnik Tomislav Stojak koji je kazao kako je 15 milijuna kuna potrošeno iz proračunske pričuve, koja bi se trebala koristiti samo u iznimnim slučajevima, dok je u Zagrebu to već pravilo jer se „novci samo dijele“. (I.C.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni