Odgođena je odluka o zadržavanju Bandića jer se čeka presuda Ustavnog suda

Odgođena je odluka o zadržavanju Bandića jer se čeka presuda Ustavnog suda

Odluka Ustavnog suda o tužbi Bandićevih odvjetnika trebala bi biti poznata tijekom dana

Županijski sud u Zagrebu ipak danas nije odlučivao o produljenju istražnog zatvora gradonačelniku Milanu Bandiću koji je u Remetinec vraćen 10. ožujka, objavio je sudac Ivan Turudić.

Odluka je odgođena za petak u 13 sati jer sudac istrage čeka presudu Ustavnog suda na tužbu Bandićevih odvjetnika. Kako prenosi RTL, odluka bi trebala biti poznata tijekom današnjeg dana, ali s obzirom da je sudac istrage neće imati vremena proučiti, rasprava o produljenju istražnog zatvora odgođena je za sutra.

Ako sudac prihvati posljednji zahtjev tužiteljstva gradonačelnik bi u zatvoru mogao ostati sve do lipnja.

U međuvremenu je predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor danas izjavio kako će nakon 2. lipnja, ako Bandić bude spriječen obnašati svoju dužnost, gradonačelnica postati njegova opunomoćena zamjenica Vesna Kusin.

Naime, Zakon o lokalnoj samoupravi predviđa da u slučaju gradonačelnikove spriječenosti nakon polovine mandata dužnost preuzima njegov izabrani zamjenik.

Podsjetimo, prema posljednjoj USKOK-ovoj optužbi, navodno je Bandić od Vide Demarin tražio da potpiše kako umjetnine pronađene u njegovoj vikendici nisu njegovo vlasništvo, već donacija Zagrebačkoj zakladi za pomoć osobama oboljelima od cerebrovaskularnih bolesti čiji je osnivač gradonačelnik. U međuvremenu je Demarin podnijela ostavke na funkciju gradske zastupnice i na mjesto u Nadzornom odboru Zagrebačkog holdinga.

U aferi Agram Bandić je osumnjičen da je oštetio Grad Zagreb kojim je upravljao, ali i da je neplaćanjem poreza na donacije primljene u predsjedničkoj kampanji 2010. zakinuo državni proračun. Ukupnu štetu tužiteljstvo procjenjuje na oko 20 milijuna kuna.

USKOK ga također tereti da je udruzi U ime obitelji prilikom prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma „Birajmo zastupnike imenom i prezimenom“ priskrbio nezakonitu korist od najmanje 308 tisuća kuna. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni