Odgoda za Stjepana Sarkotića i Dinamovu generaciju 1967.

Odgoda za Stjepana Sarkotića i Dinamovu generaciju 1967.

U svezi Dinamove generacije 1967. odlučeno je da se se naziv ne uvrsti u fond imena te da se zatraži mišljenje radne skupine u odnosu na formu naziva. „Ako ćemo tražiti mišljenje Dinama, oni će svi biti za“, sa smješkom je naglasio predsjednik Odbora Zoran Piličić.

Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova Gradske skupštine danas je raspravljao o prijedlozima za preimenovanje ulica Lađenovački put u Lađevački put i Prološkog puta u Preloški put te o imenovanju ulice Topolje u Gornjoj Dubravi. Predstavnici Gradskog ureda za katastar i geodetske poslove su istaknuli kako Preloška ulica već postoji u Zagrebu, no u kvartu Gornja Kustošija. Naglasili su kako jedna te ista ulica može biti u različitim naseljima, ali ako se Grad Zagreb gleda kao naselje, onda bi to bile dvije javne površine s istim nazivom. Stanari Prološkog puta su se prijavljivali na adresu Preloški put, no naglašeno je kako ta ulica u izvodu iz katastarskog plana ne postoji. Članovi Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova su prihvatili prijedlog člana Odbora Alena Ostojića da se sazove zbor stanara navedene ulice u Vijeću Gradske četvrti Stenjevec, kako bi se objasnila situacija u svezi zatraženog imena ulice.

U svezi imenovanja ulice Topolje, iz Gradskog ureda za katastar i geodetske poslove su naglasili kako navedena ulica već postoji u Demerju, te su napomenuli kako je važno provjeriti da li taj dio javne površine u Gornjoj Dubravi uopće ima karakter ulice.Predložili su odgodu ovog imenovanja, a članovi Odbora su prihvatili ovaj prijedlog.

Dinamova generacija 1967. nije prikladna

Zvonimir Milčec

Zvonimir Milčec

Najviše zanimanja među članovima Odbora, ali i među članovima Radne skupine Odbora izavao je prijedlog Velimira Veselinovića oko imenovanja javnih površina u spomen na Svetozara Borojevića, Vladimira Veselice, Stjepana Sarkotića i Dinamovu generaciju 1967. Tko je Velimir Veselinović? Pitali su se članovi Odbora, a predsjednik Odbora je naglasio kako je važno da se točno ustanove kriteriji koliko imena i kako često netko može predlagati nazive za javne površine. Naglasio je kako je gospodin Veselinović već nekoliko puta predlagao nazive za fond imena za nazive javnih površina. Alen Ostojić je naglasio kako se trebaju odrediti kriteriji po kojima će se točno znati da li nečije ime može ući u fond imena za imenovanje javnih površina.

Član radne skupine Odbora, Neven Budak je istaknuo kako se slaže s prijedlozima za imena Svetozara Borojevića i Vladimira Veselice, no da bi trebalo ispitati ulogu Stjepana Sarkotića koji je bio vojni guverner Srbije za vrijeme Drugog svjetskog rata kada su se dogodila i brojna strijeljanja civila za koja nije bilo suđenja. „Što se tiče Dinamove generacije 1967. moje je mišljenje da to nije primjeren naziv za ulicu, bez obzira na važnost uspjeha Dinama te godine. Sam naziv ulice Dinamova generacija 1967. nije prikladan“, naglasio je Budak. „Zašto ne bi bila ulica Dinamova generacija 1982. koja je započela Domovinski rat? Sjećate se kako je sve započelo? Tako da je Boban udario policajca. Ja sam za to da oni dobiju ulicu“, nadovezao se na raspravu Zvonimir Milčec, član radne skupine Odbora. Članovi odbora su glasali za to da u fond imena uđu Svetozar Borojević i Vladimir Veselica, a da se do sljedeće sjednice ispita mišljenje povjesničara oko uloge Stjepana Sarkotića kako bi se moglo glasovati da li će njegovo ime ući u fond imena za imenovanje javnih površina. U svezi Dinamove generacije 1967. odlučeno je da se se naziv ne uvrsti u fond imena te da se zatraži mišljenje radne skupine u odnosu na formu naziva. „Ako ćemo tražiti mišljenje Dinama, oni će svi biti za“, sa smješkom je naglasio predsjednik Odbora Zoran Piličić.

V.Vukoje