Odbor protiv ELICOM-a

Odbor protiv ELICOM-a

„Svrha javnog natječaja je da se dobije čitav niz konkurentnih ponuda iz kojih se odabire najbolja. Ja bih uvijek kada bih raspisivao javni natječaj na koji mi se javi samo jedan ponuđač,  razmotrio što sam ja to u natječaju zahtjevao da se javio samo jedan ponuđač.“, istaknuo je Ferdelji.

Na jučerašnjoj sjednici Odbora za komunalno gospodarstvo Gradske skupštine, posebno zanimanje članova Odbora izazvala je peta točka dnevnog reda u kojoj se raspravljalo o prijedlogu odluke o izboru trgovačkog društva ELICOM d.o.o. za povjeravanje obavljanja poslova održavanja objekata i uređaja javne rasvjete na području Grada Zagreba.

Dinko Bilić, pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet je objasnio Odboru kako se natječaj raspisao 1. travnja 2013. godine, a na njega se javila samo tvrtka ELICOM do.o. koja je taj posao obavljala u Gradu od 2010. godine. Pojasnili su kako je vrijednost natječaja veća za 8,8 posto u odnosu na onaj iz 2010. godine. „Razlog ovog povećanja je činjenica kako je tada vrijedio stari troškovnik, kojim nisu bila uključena neka naselja kao što je Sopnica Jelkovec“, pojasnio je pročelnik.

Člana Odbora Marija Župana zanimalo je da li je natječaj bio raspisan u elektroničkom obliku i kakvi su bili uvjeti u raspisanom natječaju.

Neopravdano povećanje cijene

Predsjednik Odbora, Vladimir Ferdelji nije krio svoje nezadovoljstvo s iznosom cijene koja će se platiti ELICOM-u za obavljanje Vladimir Ferdelji_portretposlova održavanja objekata i uređaja javne rasvjete na području Grada Zagreba. „Nikako se ovo povećanje cijene ne može opravdati povećanjem obujma posla. Radi se o 50 postotnom povećanju pa nismo mi u zadnje četiri godine pola Zagreba izgradili. To je važno, a još je važnije to da smo mi za sljedeću godinu odobrili uvođenje led rasvjete na 3 000 mjesta. Opće je poznato da ta rasvjetna tijela traju do 10 puta duže od konvencionalnih. To nije uzeto u obzir u ovom ugovoru“, naglasio je Ferdelji. Po njemu su tri mane u ovom natječaju. Prva je da se javio samo jedan ponuditelj, druga da se nije uzeo u obzir razvojni dio u pogledu led rasvjete, a treća je 50 posto veća cijena. „Svrha javnog natječaja je da se dobije čitav niz konkurentnih ponuda iz kojih se odabire najbolja. Ja bih uvijek kada bih raspisivao javni natječaj na koji mi se javi samo jedan ponuđač, razmotrio što sam ja to u natječaju zahtjevao da se javio samo jedan ponuđač“, istaknuo je Ferdelji i zaključio kako bi natječaj trebalo ponoviti.

Pročelnik Bilić je odgovorio kako je natječaj proveden prema Zakonu o komunalnom gospodarstvu, koji je mjerodavan u ovaj situaciji te je dodao kako se nije trebao poštivati Zakon o javnoj nabavi. Napomenuo je kako je Ured predvidio zamjenu određenih rasvjetnih tijela s led rasvjetom te nadodao kako će eventualni manji troškovi biti regulirani rebalansom.

„To je potpuno neprihvatljivo. Prijedlog koji je ovdje pred nama izgleda kao da se neće uopće ići u zamjenu rasvjetnih tijela s led rasvjetom“, nadovezao se Ferdelji. „Meni je s jednim ponuđačem izbjegnuta svrha javnog natječaja. To je zakonito, ali Gradu bi trebalo biti u interesu da ima konkurentnu ponudu.“

Članovi Odbora zatražili su natječajnu dokumentaciju, ugovor između Grada i ELICOM-a kako bi mogli donijeti odluku prije zasjedanja Gradske skupštine.

V. Vukoje

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni