Odbijen prijedlog za uklanjanjem biste Ive Lole Ribara

Odbijen prijedlog za uklanjanjem biste Ive Lole Ribara

Hasanbegović smatra kako je ipak riječ o »moralnoj pobjedi«, budući da je njegov prijedlog utemeljen na »neoborivim činjenicama« oko kršenja postupaka i procedura, srušila neobična “ad hoc” koalicija HDZ-a, SDP-a i RF-a. Nadodao je da će prijedlog ponovno za tri mjeseca doći pred Skupštinu

Prijedlog Neovisnih za Hrvatsku za uklanjanje biste Ive Lole Ribara sa zelene površine na Prilazu baruna Filipovića odbijen je u ponedjeljak na trećem zasjedanju 6. sjednice Gradske skupštine. Za micanje biste bilo je 16 gradskih zastupnika, protiv je glasalo 15, dok ih je 10 bilo suzdržanih. A upravo su ovi suzdržani glasovi išli u prilog za ostanak biste narodnog heroja.

Za uklanjanje biste koju je dao postaviti gradonačelnik Milan Bandić bio je Klub gradskih zastupnika “Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti”, “Zelene liste” i “NS – Reformisti”, Klub “Neovisni za Hrvatsku” te nestranački nezavisni zastupnici Darko Katuša, Gordana Rusak, Irena Cajner Mraović i Vojin Perić. Protiv su bili Klub gradskih zastupnika SDP-a, HSS-a i stranke Naprijed Hrvatska! – Progresivnog saveza, Klub zastupnika lijevog bloka i Klub gradskih zastupnika GLAS-a i HSU-a.

Suzdržani su bili zastupnici iz redova HDZ-a i HNS-a (Tomislav Stojak) te nestranački gradski zastupnik Tihomir Milovac.

SDP-ov gradski zastupnik Rajko Ostojić prokomentirao je kako se kako se cirkus u Zagrebu nastavlja u doba Adventa. Odgovornim smatra gradonačelnika, koji je i postavio samu bistu Ive Lole Ribara. Podsjetio je, međutim, kako je upravo on poslao prijedlog i da se ta ista bista skine i pokrene postupak njezinog uklanjanja. Ostojić je zadovoljno izjavio kako »zahvaljujući razumnim ljudima u Skupštini« taj prijedlog Bandića i Hasanbegovića nije prošao.

»Ne zna se, tko pije, ali se zna tko plaća. Ovaj cirkus će plaćati građani Zagreba, a nadam se da je ovo početak kraja jedne neprincipijelne trgovačke koalicije, koja je bila ucjenjivačka i bez taktike, strategije i vizije«, poručio je Ostojić.

Osvrnuo se i na novinarsko traženje da prokomentira činjenicu da je SDP glasao za nelegalno postavljenu bistu. Ostojić tvrdi da su službe s gradonačelnikom i njegovom zamjenicom odradile sve po zakonu, za razliku od Zlatka Hasanbegovića iz Neovisnih za Hrvatsku koji eksplicitno rekao da se radi o bezakonju. SDP-ovac smatra nevjerojatnim da dvije stranke, koje oprečno tvrde dođu s istim prijedlogom da se to ukine. Zaključio je kako to graniči sa zdravim razumom.

Zlatko Hasanbegović smatra kako je ovdje ipak riječ o »moralnoj pobjedi«, budući da je njegov prijedlog, kako kaže, temelji na »neoborivim činjenicama« oko kršenja postupaka i procedura, srušila je neobična ad hoc ideološka koalicija između HDZ-a, SDP-a i Radničke fronte. Smatra. Kako su svi zastupnici imali moralnu obvezu izjasniti se o neoborivim argumentima, a to su oni i učinili.

»Kad se svi koji su danas glasali za ovu odluku kasnije se budu pozivali na kršenje zakona i izigravanje procedura, bit će jedni od političkih licemjera«, rekao je Hasanbegović.

Nadodao je da će prijedlog ponovno za tri mjeseca doći pred Skupštinu i da će se zastupnici o tome imati priliku ponovno izjasniti.

Anka Mrak Taritaš, gradska zastupnica GLAS-a, smatra kako treba gledati činjenice kakve jesu, kada je po pitanju raskol između vladajuće koalicije. Kaže kako se u Zagrebu moglo vidjeti svašta, pa je danas bila vidljiva nova stvar – da gradonačelnik nešto predlaže, a da njegov klub pritom glasa protiv.

»Treba uključiti zdravu pamet i razum da se shvati što se doista htjelo i da ovo pokazuje da je dio većine glasalo sa oporbom«, dodala je. Kaže, kako će biti interesantno što će se događati iza glasanja o proračunu. Smatra kako je nedvojbeno da je Lex šerif prošao i da proračun više nije za potkusuravanje.

Podsjećamo da je sam gradonačelnik na 5. sjednici Gradske skupštine obećao da će ukloniti spomenutu bistu ako je ona postavljena mimo procedure.

M. Knežević / B. Jagačić

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni