“Odbijanjem cijepljenja građani dovode u pitanje i zdravlje drugih”

“Odbijanjem cijepljenja građani dovode u pitanje i zdravlje drugih”

Direktor Udruge poslodavaca u zdravstvu dr. Dražen Jurković je za ZG-magazin govorio o tome treba li cjepivo za građane biti obavezno, ali i o strožim epidemiološkim mjerama u borbi protiv koronavirusa

Ivana Vranješ

Crni rekord oboljelih i umrlih od bolesti CPOVID-19 gotovo je svakodnevica u Hrvatskoj i svijetu, a pandemija ne jenjava. Stoga se velike nade polažu u cjepiva nekoliko proizvođača među kojima su britanska farmaceutska tvrtka AstraZeneca, američka tvrtka Moderna te američka farmaceutska kompanija Pfizer i njezin partnera, njemačka biotehnološka tvrtka BioNtech.

Prema novim najavama Europske agencije za lijekove (EMA) o odobravanju Pfizerovog cjepiva trebalo bi se odlučiti do kraja prosinca. Kada se cjepivo odobri Hrvatska će biti u procesu distribucije, a očekuje se prvih 125 tisuća cjepiva čija je učinkovitost 95 %. Cjepivo će biti besplatno za građane, ali će se odrediti prioriteti cijepljenja.

Inače, Hrvatska je već naručila 2,7 milijuna doza tzv. oxfordskog cjepiva tvrtke AstraZeneca. Također je rezervirala milijun doza cjepiva od Pfizera i 900.000 doza od kompanije Johnson&Johnson.

Direktor Udruge poslodavaca u zdravstvu Hrvatske dr. Dražen Jurković je za ZG-magazin govorio o tome treba li cjepivo za građane biti obavezno, ali i o strožim epidemiološkim mjerama u borbi protiv koronavirusa.

„Kao specijalist javnog zdravstva smatram da se treba cijepiti. Osobno ću se cijepiti, a isto ću predložiti svojoj obitelji i prijateljima. Naime, nisam za obavezno uvođenje cijepljenja, ali svaki pojedinac mora biti svjestan posljedica svojih odluka i postupaka“, rekao je dr. Jurković. Dodao je da građani koji odbijaju cijepljenje moraju prihvatiti činjenicu da time dovode u opasnost svoje zdravlje i zdravlje svojih bližnjih. Također smatra da Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) ne bi trebao snositi troškove liječenja onog pacijenta koji se nije cijepio, a obolio je od bolesti COVID-19.

Širenje virusa će se prekinuti kad 70 % populacije razvije antitijela

„Na temelju dosadašnjih saznanja i podataka tri su cjepiva vrlo učinkovita. Cjepivo AstraZeneca je tehnički jednostavnije za uporabu, a cjepiva Pfizera i Moderne imaju nešto veću učinkovitost. No ključna je njihova pouzdanost i distribucija ne bi li praktična primjena bila što brža i efikasnija te kako bismo obustavili lanac širenja koronavirusa”, izjavio je Jurković. Dodao je da taj lanac će se prekinuti kada 70 % populacije razvije SARS-CoV-2 antitijela prirodnim putem ili procijepljenjem.

Što se tiče strožih mjera smatra da su one apsolutno nužne, ali da je istovremeno potrebno obratiti pozornost na ugrozu hrvatskoga gospodarstva.

„Potpuno zatvaranje nije moguće, ali određena događanja nisu trebala niti bi trebala biti dozvoljena, jer nisu nužna s obzirom na situaciju. Takvim (u dijelu nekonzistentnim pristupom) razvilo se nepovjerenje djela javnosti u vjerodostojnost i učinkovitost mjera, a povjerenje građana je ključno za provedbu protuepidemijskih mjera”, ističe naš sugovornik. Što se tiče ugostiteljskih objekata i ostalih gospodarskih aktivnosti smatra da je potrebno pronaći način da ostanu financijski održivi.

Osvrnuo se i na mogućnost ublažavanja mjera za vrijeme Božića kao što to čine neke europske zemlje. „Virus ne razaznaje blagdane i ne razlučuje igra li netko u prvoj ili trećoj ligi. Stoga je neupitno da mjere nije nužno ublažiti tokom narednog razdoblja, osim ako to dopusti epidemiološka situacija“, kazao je dr. Jurković.

Naglasio je da za njega i njegovu obitelj Božić je najveći i najznačajniji blagdan u godini, ali poštivanje mjera treba biti prioritet sukladno epidemiološkoj situaciji kako bi se očuvali životi.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni