Odbačen i revidirani Plan gospodarenja otpadom

Odbačen i revidirani Plan gospodarenja otpadom

»Zagrebačke otpadne vode d.o.o. Skladište već preko 350.000 tona otpadnog mulja, a nemamo riješeno njegovo zbrinjvanje. S tim koncesionarom je potpisan ugovor o koncesiji na 38 godina, a sada mi moramo zbrinjavati otpad od koncesionara. Tu nema logike«, ocijenio je Župan

Na današnjem dnevnom redu sjednice Odbora za komunalno gospodarstvo pri Gradskoj skupštini sakupilo se čak 24 točaka, a neke od najvažnijih, kao što su Izvješće o stanju evidentiranih i novonastalih nestabilnih padina u Gradu Zagreba 2013./2014. sa mjerama postupanja, kao ni i Prijedlog plana gospodarenja otpadom u Gradu Zagrebu do 2015. nisu usvojene. Nije prošao ni Prijedlog izmjena i dopuna Prostornog plana Grada Zagreba.

Na sjednici je iznesen podatak kako u Zagrebu iz godine u godinu raste broj klizišta, čemu pridonose obilne količine snijega i kiše. Tako je trenutačno na području grada Zagreba evidentirano 207 klizišta, kojih najviše ima na području Sesveta (67), u podsljemenskoj zoni (30) i Črnomerca (47). Rješavaju se samo goruća klizišta, za što Grad godišnje izdvaja oko 20 milijuna kuna. Tu je i najveće klizište Kostanjek na čijoj se sanaciji radi već godinama i za što će trebati još 5 do 10 godina.

Član Odbora Zvane Brumnić (SDP) zamjerio je što Grad Zagreb nema izrađen proigram kontinuirane sanacije klizišta već se u pravilu reagira tek kad se nešto dogodi. No tu je problem nedostatak novaca. Prema riječima predstavnika Grada, za kvalitetnije rješavanje problema trebalo bi izdvajati oko 100 milijuna kuna godišnje, ali tih novaca nema.

Govoreći o prostornom planu, član Odbora Mario Župan (HDZ) zapitao se kako se može galsati o lokaciji Centra za gospodarenje otpadom kada još nije poznato kakva će sve tamo biti postrojenja. Brumnića je također zanimalo kako se od sedam predloženih lokacija došlo upravo do lokacije Resnik.

Kada je pak riječ o Prijedlogu plana gospodarenja otpadom gradski zastupnici su ukazali na neslaganja u pogledu načina odnosno tehnologija obrade otpada. Mario Župan je ukazao i na problem nakupljanja mulja nakon što otpadne vode prođu obradu kroz Centralni pročistač otpadnih voda. »Zagrebačke otpadne vode d.o.o. Skladište već preko 350.000 tona otpadnog mulja, a nemamo riješeno njegovo zbrinjvanje. S tim koncesionarom je potpisan ugovor o koncesiji na 38 godina, a sada mi moramo zbrinjavati otpad od koncesionara. Tu nema logike«, ocijenio je Župan.

Predsjednik Odbora Vladimir Ferdelji (nezavisni) zaključio je kako novi Plan gospodarenja otpadom uistinu revidiran u odnosu na prethodni jer se u njemu odustalo od svih prethodno spornih prijedloga te se u njega mogu ugraditi sva optimalna rješenja. Zvane Brumnić je pak ustvrdio kako su iz novoga prijedloga samo izbačene sporne točke čime se u stvari ništa ne riješeva, već samo odgađa donošenje rješenja. (B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni