Odabrana najbolja idejna rješenja za nove registarske pločice

Odabrana najbolja idejna rješenja za nove registarske pločice

Ocjenjivački sud za provedbu natječaja za dizajn novih registarskih pločica ocijenio je 59 pristiglih natječajnih radova i između njih odabrao tri najprihvatljivija idejna rješenja dizajna registarskih pločica

Ministarstvo unutarnjih poslova je provelo internetsko savjetovanje sa zainteresiranom javnošću u vezi novih registarskih pločica i registracijskih područja u razdoblju od 11. prosinca 2013. do 11. siječnja 2014. godine te je danas predstavilo rezultate tog natječaja. Prilikom savjetovanja sa zainteresiranom javnošću prikazan je prijedlog registarskih pločica koje su sadržavale europski logo s lijeve strane, font slova i brojeva bio je isti kao i sadašnjih uz malo podebljanje, a grb Republike Hrvatske je premješten na desnu stranu registarske pločice.

Nakon javne rasprave o izgledu novih registarskih pločica i eventualnom uvođenju novih registracijskih područja napravljena je analiza pristiglih prijedloga te je ustanovljeno da građani imaju podijeljeno mišljenje oko potrebe uvođenja novih registarskih pločica, kao i novih registracijskih područja.

Prema MUP-ovom obrazloženju neki su građani smatrali da je dizajn sadašnjih registarskih pločica, a i dizajn koji je bio predložen, loš i da treba naći bolje rješenje i to prvenstveno drugačiji font slova i brojeva, dok su drugi bili za sadašnji izgled registarskih pločica uz dodavanje europskog loga na desnoj strani.

Veći je broj građana iznio prijedlog da oznaka registracijskog područja ne bude vezana uz naziv grada, kao do sada, ali niti županije ili nekog drugog područja. Najčešće su to obrazlagali sigurnijim načinom putovanja kada iz registracijske oznake na vozilu nije vidljivo gdje je vozilo registrirano (oštećivanje vozila za vrijeme raznih sportskih događaja i sl.).

Slijedom dobivenih rezultata javne rasprave o novim registarskim pločicama i registracijskim područjima MUP je odlučio raspisati javni natječaj za dizajn novih registarskih pločica kako bi se izabrala tri najbolja rješenja. Svrha natječaja je bila dobivanje kvalitetnog, stručno projektiranog idejnog rješenja dizajna registarskih pločica, s time da nagrađena rješenja budu podloga za realizaciju izvedbenog rješenja te uvođenje novih registarskih pločica u RH.

Poziv na natječaj za dizajn novih registarskih pločica objavljen je 19. prosinca 2014. na web stranicama MUP-a te 20. prosinca. 2014. u dnevnom tisku.

Ocjenjivački sud za provedbu natječaja za dizajn novih registarskih pločica sastavljen od dva predstavnika MUP-a, dva predstavnika Hrvatskog dizajnerskog društva i jednog predstavnika pravne osobe ovlaštene za tehničku izradu registarskih pločica ocijenio je 5. ožujka 59 pristiglih natječajnih radova i između njih odabrao tri najprihvatljivija idejna rješenja dizajna registarskih pločica i to:

1. nagrađeno rješenje

Predstavnik: doc.dr.sc.Nikola Đurek

Članovi tima: doc. dr. sc. Nikola Đurek, doc. Damir Bralić, Andrija Mudnić, Luka Reicher

Suradnik: Boris Ljubičić

2. nagrađeno rješenje – tvrtka KVADRAT&KRUG iz Zagreba, Zatišje 8a,

KVADRAT & KRUG d.o.o. Zagreb

Boris Ljubičić i Igor Ljubičić

3. nagrađeno rješenje

Predstavnik: Gordan Resan

GORDAN RESAN ARHITEKTI PARTNERI d.o.o. Rijeka

Ocjenjivački sud je prilikom ocjenjivanja natječajnih radova prednost dao kreativnim, jasno strukturiranim, te profesionalno i suvremeno artikuliranim rješenjima. Ukratko, kriteriji ocjenjivanja natječajnog rada bili su komunikativnost, suvremenost, primjenjivost, originalnost. (mup.hr / zg-magazin.com.hr)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni