Odabrana najbolja arhitektonska rješenja za bazen Oranice-Špansko

Odabrana najbolja arhitektonska rješenja za bazen Oranice-Špansko

(Prvonagrađeno idejno rješenje / Foto: DAZ)

Na stranicama Društva arhitekata Zagreb danas su objavljeni rezultati projektnog natječaja za izradu idejnog urbanističko – arhitektonskog rješenja zatvorenog bazena Špansko-Oranice u Zagrebu. Cilj natječaja je iznalaženje najboljeg kvalitetnog rješenja građevine zatvorenog bazena koji će služiti sportsko – edukacijsko – rekreacijsko–rehabilitacijskoj svrsi za veliki broj stanovništva, posebice zapadnog dijela grada koji gravitiraju ovoj lokaciji, zajedno sa svim pratećim sadržajima, koje će zadovoljiti potrebe planiranih korisnika i kvalitetno se uklopiti u naselje.

Na natječaj je zaprimljeno 42 rada.

Prvu nagradu od 98.000 kuna dobili su Ante Nikša Bilić, Sunčica Mastelić-Ivić i Marko Gusić iz Studio Ante Murales d.o.o. Drugu nagradu su dobili Nika Dželalija, Krešimir Renić i Iva Martinis iz tvrtke Onda arhitektura dok je treću nagradu dobio autor Damir Vitković i njegov projektni tim.

Podsjećamo kako je Grad Zagreb u studenom raspisao natječaj vrijedan 3,4 milijuna kuna za izradu idejnog rješenja, a pred arhitekte je stavljen težak zadatak. Prvi dio zadatka sastojao se da se u Španskom trebaju nalaziti dva ugradbena natkrivena bazena veličine 33 x 25 metara i dubine 2,2 i manji od 25 x 12,5 i s kosim dnom, dubine od 0,7 do 1,35 metara. Osim toga, od arhitekata se tražilo da izrade tribine koje će moći primiti između 250 i 300 gledatelja, zajedno sa kafićem i zalogajnicom, kao i prostorom za saunu te dvoranu za gimnastiku, ritmiku, aerobik, borilačke sportove, balet i koreografiju.

U natječaju je stajalo kako će veći bazen biti namijenjen natjecanjima u plivanju, vaterpolu, sinkroniziranom plivanju i ronjenju, no da će također biti otvoren za rekreativce, dok će onaj manji poslužiti za učenje plivanja.

Spomenuti rok za prijavu radova istekao je 9. siječnja. (M. K.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni