Odabrana hrvatska reprezentacija za 51. Međunarodnu kemijsku olimpijadu

Odabrana hrvatska reprezentacija za 51. Međunarodnu kemijsku olimpijadu

Pred učenicima sada predstoji dosta posla oko laboratorijskih priprema za olimpijadu u Parizu

Tekst: doc. dr. sc. Tomislav Portada
Foto: Viktor Škorjanc

U zgradi Kemijskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na Horvatovcu u petak, 3. svibnja održan je izlučni ispit na kojemu je svoje znanje iz kemije odmjerilo devetero najboljih srednjoškolaca iz cijele Hrvatske. Svrha testa bila je odabrati najbolje od najboljih koji će ove godine predstavljati Hrvatsku na 51. Međunarodnoj kemijskoj olimpijadi koja će se održati od 21. do 30. srpnja u Parizu. Prva četiri mjesta osvojili su, i time stekli pravo sudjelovanja na kemijskoj olimpijadi, Mislav Barić (4. razred III. gimnazije Split), Luka List (3. razred Gmnazije Fran Galović Koprivnica), Barbara Sumić (3. razred III. gimnazije Split) i Ivor Vavra Plavšić (4. razred V. gimnazije Zagreb).

Podsjetimo, Hrvatska na Međunarodnim kemijskim olimpijadama sudjeluje od 2000. godine. Pripreme učenika za olimpijade iz kemije organiziraju Hrvatsko kemijsko društvo i Agencija za odgoj i obrazovanje, a izvodi ih grupa studenata (mahom bivših kemijskih olimpijaca) te sveučilišnih nastavnika i znanstvenika koju vode prof. dr. sc. Branka Zorc i prof. dr. sc. Branimir Bertoša.

Inače, spomenuta učenička četvorka zajedno s još petim članom, maturantom zagrebačke III. gimnazije Stjepanom Dolićem te mentorom studentom kemije Viktorom Škorjancom predstavljala je prošli mjesec Hrvatsku na 53. Međunarodnoj Mendeljejevoj kemijskoj olimpijadi u Sankt-Peterburgu. Na toj su olimpijadi učenici osvojili jednu srebrnu medalju (Barbara) i dvije brončane (Mislav i Ivor). Na Međunarodnim Mendeljejevim olimpijadama iz kemije Hrvatska sudjeluje tek drugu godinu zaredom.

Pred učenicima sada predstoji dosta posla oko laboratorijskih priprema za olimpijadu u Parizu. Nadamo se i želimo im da se i iz Pariza vrate okićeni medaljama!

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni