Od Zagreba do Zagorja (samo) s jednom voznom kartom

Od Zagreba do Zagorja (samo) s jednom voznom kartom

Projekt integriranog javnog prijevoza putnika bi, prema procjenama, trebao biti završen do 2018. godine

U prostorijama Zagrebačke županije danas je potpisan Ugovor o realizaciji I. faze sustava integriranog prijevoza putnika i tarifno prijevozničke unije na području Grada Zagreba, Zagrebačke županije i Krapinsko-zagorske županije. Ovaj ugovor koji je korak prema kvalitetnijoj povezanosti javnim prijevozom Zagreba s dvama županijama potpisali su gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, župan Zagrebačke Županije, Stjepan Kožić i vršiteljica dužnosti župana Krapinsko – zagorske županije Sonja Borovčak.

Gradonačelnik Bandić istaknuo je kako je ovim počela nova stranica prometne povijesti grada Zagreba kojom će se naš grad kao prava metropola putem integriranog javnog prijevoza povezati sa svojim okruženjem i obratno. „Ako je Zagrebu išta nasušno potrebno, onda je to projekt integriranog javnog prijevoza“, rekao je Bandić, dodavši kako očekuje da ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić da punu podršku ovome projektu s obzirom na njegov značaj. Projekt bi, prema procjenama, trebao biti završen do 2018. godine, kada će putnik s jednom kartom za javni prijevoz moći iz Zagreba npr. otići u neko odredište u Hrvatskom zagorju i obratno, korištenjem različitih prijevoznih sredstava – željeznice, autobusa, tramvaja.

Za dva idejna  projekta u ovoj godini osigurano je  1,25 milijuna kuna, dok će se u 2013. godini nastaviti s radom na projektu za što će biti osigurano još 2,5 milijuna kuna. U financiranju će sudjelovati Grad Zagreb s udjelom od 60 posto, Zagrebačka županija s 25 i Krapinsko-zagorska županija s 15 posto u ukupnom iznosu.  Predviđa se i formiranje trgovačkog društva koje će upravljati projektiranjem i gradnjom prometnog sustava, a koje će voditi predstavnici Grada Zagreba u suradnji s članovima povjerenstva s predstavnicima Zagrebačke i Krapinsko – zagorske županije.

Procjenjuje se kako će „prva faza“ projekta koštati 145 milijuna eura, a župan napominje da se ovaj projekt može velikim dijelom financirati iz fondova EU-a. Naveo je kako primjeri pokazuju da je EU podržala niz sličnih projekata za koje je osigurala i do 80 posto iznosa potrebnog za realizaciju. „Nadamo se da će tako biti i s našim“, poručio je župan. Govoreći o roku izvedbe ocijenio je kako je predviđeni rok završetka projekta s obzirom na njegovu  ukupnu složenost   – realan. Kako će u njemu sudjelovati Hrvatske željeznice, autobusni prijevoznici i Zagrebački električni tramvaj bit će potrebno usklađivanje njihovih prijevoznih kapaciteta.

Sonja Borovčak istaknula je kako ovaj projekt zaista puno znači ljudima u Krapisnko – zagorskoj županiji  jer će im olakšati putovanje.  (B. J.)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni