Od Zagreba do Opuzena kroz Tihin rajski vrt

Od Zagreba do Opuzena kroz Tihin rajski vrt

Tiha Blažević Mušan iz Opuzena, nekadašnja zagrebačka studentica kemije, danas živi u dolini Neretve gdje na svojem OPG-u uzgaja mandarine, klementine, smokve, naranče, žižule, avokado, limun,šipak… Svakoga je blaga u tom njenom vrtu kao i sjećanja na Zagreb, grad njene mladosti

Snježana Kratz

Moj Zagreb tak imam te rad i Fala samo su dio od mnogih pjesama koje i danas Opuzenka Tiha Blažević Mušan (63) sa svojim suprugom Danetom (64) zapjeva u svom domu u dolini Neretve. Dok Ličanin Dane prebira po gitari, a pjesma im oplemenjuje dom, prisjeti se Tiha svojih studentskih dana jer Zagreb je obilježio njenu mladost. Studirala je, kaže, »pod Sljemenom« kemiju, ali danas živi u Opuzenu gdje vedru i radišnu ženu poznaju nemalo po rajskom vrtu i mnogim plodovima koje u njemu ima »za ubrati«. Mandarine, limun, naranče, šipak, avokado, feijoa, smokve, kivi, žižule, kumkvat, ogrozd, maline, orasi, lješnjaci i svakog se drugog biljnog blaga iznjedrilo u vrtu nekadašnje Zagrepčanke koja je biljkama predana cijeli život.

Kako je nekada hodila zagrebačkim ulicama tako danas na svom OPG-u kroči kroz stabla citrusa ali i cvijeća, ponajviše ruža od kojih Tiha radi sok i liker, a od nešpricanih korica naranči i limuna arancine. Ušećerene glasovite delicije s juga Hrvatske koje se sve više traže. Iako je ovogodišnja zima oštetila dio rajskih plodova Tiha ipak ne očajava, jer kaže – izrast će.

Ove godine manje mandarina i drugih citrusa

Pobrinula se priroda da ipak ostane slatkih mandarina kojih će ove godine biti manje, tek oko stotinu kila, a prije se znalo ubrati i desetak tona. Radovi su među voćkama već obavljeni, a prijegorni je Dane orezao smrznuta stabla i grane i ostavio je »zdravi put« mladicama. A one će krenuti jer Tiha ih njeguje ljubavlju, a to je najbolji lijek za sve, nemalo i biljke. Mirišu one u tom neretvanskom vrtu u kojem mediteranskih mirisa ima od kadulje, ružmarina, mravinca, lavande, bosiljka pa do bujnih cvjetnih lijeha. Ruža je ponajviše, uzgaja ih Tiha dugovjeko te od njihovih latica radi sok, mirišljav, ukusan i tražen. Isto je i sa sočnim joj mandarinama koje će ubrati, kasnu sortu u studenom.

Ukrasio je svojim grozdastim plodovima njeno imanje i kivi, duguljastih plodova, sladak i bolji od onog u trgovinama jer Tiha ima pravilo: voće se kupcu ubire sa »grane«. Nema kod nje pohrane u skladište, jer klima je u dolini Neretve u pravilu pitoma, ali gdjekad priroda i tamo pokaže »zube«. Bilo je tako ove godine pa se dio citrusa Tihi smrznuo, a da ih je prije pokupila i obrala kaže ne bi tako bilo no, ipak »ostalo je i nama za ubrat« . Zbori nam Opuzenka, koja se povodi za onom kako »ne treba dramiti za onim što se popraviti ne može« jer tako je kako je(st).

Svaka kuna viška za putovanja

Valja kaže vidjeti što se u zadanom može učiniti i ići dalje. A ona i suprug joj vole putovati pa svaku kunu viška stavljaju sa strane za omiljena im putovanja. Bili su supružnici u Turskoj, udahnuli miris Orijenta, nagledali se tamošnjih polja paprika, rajčice, ali i vinograda i maslinika i bilo im je, kažu – lijepo. Hrana je dobra, šarolika i s tipičnim štihom Istoka. Stabla mandarina u turskim nasadima podsjetila su Tihu na njenu neretvansku dolinu, a i zelenilo Irske koju su turistički posjetili ostavlja kaže bez daha. Zelenilo je tamo dokud oko seže, stada ovaca i prirodni vrtovi, živice i pažnja posvećena hortikulturi zamjetne su odlike te Irske.

Zaputi se Tiha i do Njemačke, jer tamo joj živi kćer i bakino najveće blago – unučica Zoe. Kada ih posjeti sreći i veselju nema kraja, jer unučica onako malena priča nam Tiha, kaže kako je ona »sretan čovjek«. Kada ju je baka upitala zašto dušo, odgovorila joj je »pa zato bako što si ti tu«. A kada nije Opuzenka je u svojoj dolini među mandarinama, grejpom, cvijećem, začinskim biljem gdje spravlja mnoga pića od voća ponajprije likere, ali i džemove. Tako je u njenoj ostavi ali i ponudi kupcima džem od mandarina, kivija, smokava, naranči … I egzotična je Feijoa na Tihinom imanju pronašla svoje mjesto, a voće je to združenog okusa jagode, banane i ananasa.

Legenda kaže da se izvjesni Joao de Silva zaljubio u lijepu djevojku koja mu se obećala ako joj donese voće koje je okusa jagode, ananasa i banane, a riječ je bila o feijoai. Slijedeći potonje svojevrsnu egzotiku kod Tihe upriličuje i šipak poznat kao »konjski zub«, biljka posađene prije pedeset godina, kao i stabla mandarina – u Opuzenu, gradu u kojem po njima miriši i Tihin vrt.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni