Od Vlade traže ratifikaciju konvencije protiv uznemiravanja na radnom mjestu

Od Vlade traže ratifikaciju konvencije protiv uznemiravanja na radnom mjestu

U povodu Međunarodnog dana žena, 8. ožujka sindikalne središnjice danas su na Trgu sv. Marka pozvale Vladu da hitno ratificira Konvenciju br. 190 protiv nasilja i uznemiravanja u svijetu rada.

Predsjednica ženske sekcije Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Emina Ibrahimi istaknula je kako mnoge žene na radnom mjestu zlostavljaju i uznemiravaju nadređeni, kolege ali i klijenti.

„To potvrđuje i činjenica kako su žene u 66,7 % slučajeva žrtve diskriminacije na temelju spola”, rekla je Ibrahimi. Naglasila je kako je odgovornost Vlade da učini sve kako bi se zaštitili radnici i radnice od nasilja i uznemiravanja, a konvencija 190 međunarodne organizacije rada upravo služi da bi spriječila različite oblike diskriminacije, rodne stereotipe i rodnu nejednakost na radnom mjestu.

„Žene, žrtve nasilja nemaju vremena za čekanje. Gospodo iz Vlade – ratificirajte odmah Konvenciju 190”, poručila je Ibrahimi. Istaknula je važnu ulogu sindikata u sprječavanju nasilja te je pozvala žrtve nasilja da se pridruže sindikatima i da budu sindikalno aktivne.

Marina Ivandić iz Odbora žena Nezavisnih hrvatskih sindikata je podsjetila kako u proteklih godinu dana od početka pandemije koronavirusa poraslo je nasilje u obitelji i na radnom mjestu, kako fizičko tako i ono u virtualnom svijetu, a posebno su pogođene žene.

Naglasila je da osim ratifikacije 190 potrebno donijeti niz mjera te promjenu radne kulture i atmosfere na radnom mjestu. U tom smislu potrebna je suradnja sindikata, poslodavaca i države te je potrebno stvoriti radna mjesta gdje će se pružati podrška žrtvama nasilja, a ne osuđivati ih, kaže Ivandić. Na tim radnim mjestima potrebno je uspostaviti mjere i protokole za nadzor, prevenciju i sankcioniranje nasilja, dodala je.

„Vlada je našla alibi zašto ne ratificira tu konvenciju, a to je da čeka odluku Vijeća Europe”, tvrdi pravnica u Matici hrvatskih sindikata Ivana Šepak-Robić. “Međutim, Italija je ratificirala konvenciju, a namjeru da ju ratificiraju su izrazile Španjolska i Finska”, izjavila je Šepak-Robić.

“Postavlja se pitanje zašto Hrvatska ne može biti predvodnica dobre prakse te zašto mora čekati da netko nešto napravi kako bi se pokrenula?”, pita se Šepak-Robić.

Ivana Vranješ