Od Varteksa do Agrokora

Od Varteksa do Agrokora

Hanibal Salvaro

Treba li ih spominjati zajedno. Treba, jer se njihovi problemi rješavaju u principu na sličan, neposlovan način i to stoga što u Hrvatskoj izgleda nema kvalitetnih menadžera.

Kada čuješ „poslovne osobe“ koje rješavaju sudbinu, većeg ili manjeg, poslovnog subjekta da govore na način: Režimo troškove, učinimo neophodne bolne rezove, smanjimo broj uposlenika, ukinimo troškove promidžbe, tada se sigurno radi o poslovno neinventivnim i nesposobnim osobama.

Primjerice, na Trgu bana Jelačića imali smo impozantni Varteks. S jedne strane smanjila se potražnja za Varteksovim proizvodima, što je dovelo do financijskih poteškoća. I umjesto da se angažiranjem vrhunskih modnih i odjevnih kreatora te europski relevantne promidžbe prilagode tržištu i pometu konkurenciju, oni škrtare tamo gdje treba ulagati. Ne zato što su zločesti, nego zato što su drugorazredni menadžeri. „Spas“ nalaze u iznajmljivanju (ili prodaji) robne kuće tvrtki Müller. Ako već nisu bili dorasli pretvoriti Varteks u respektabilnog proizvođača odjevnih predmeta, mogli su barem promijeniti asortiman proizvoda, u one koji se sada prodaju u Mülleru i koji po svoj prilici dobro zarađuje. Tamo je i mali prostorčić Varteksa, čiji asortiman jasno govori o „sposobnosti“ Vartreksovog menadžmenta. Osobe s takvim „rezultatima“ bi u svakoj tržišno zdravoj ekonomiji trajno ostale bez posla, a u nas, jer su uspjeli „riješiti“ problem robne kuće, vjerovatno i dalje rade.

Skuplje maramice za spas Agrokora

Pojavljuje se slučaj Agrokor. Opet slična logika. Smanjimo troškove, ukinimo reklamu, podignimo cijenu rupčića za nos, na kioscima Tiska, za 50 %. Moš̕ mislit koliko će to pomoći da se nadoknade Agrokorove milijarde gubitka. Zatim ukidaju reklamu za Janu u blizini Avenue Malla, pa sele upravu iz nebodera (još jedna antireklama). Tisak više ne prodaje karte za tramvaj, jer ovi iz ZET-a valjda znaju da to ipak ide u stečaj. Zašto je tako? Zato jer mi nemamo Leea Iacoccau, koji je svojevremeno radio u Chrysleru za 1 dolar godišnje, a kada ga je izvukao iz dreka tada je naplatio milijune (https://www.biography.com/people/lee-iacocca-9348614) . Ali ako nemamo Iacoccu, uvezimo ga.

Ako naši vrhunski nogometaši igraju u Real Madridu, Barceloni, Juventusu i najboljim svjetskim klubovima, što mi ne uvezemo vrhunskog i dokazanog menadžera, nego postavljamo osobe bez rezultata, po mogućnosti stranačkog prijatelja, koje su možda sposobne za „podnošljivu“ poslovnu eutanaziju giganta kao što je Agrokor, ali ne i za njegovu revitalizaciju? Uostalom aktualna vlast je smijenila vrlo uspješnog direktora Podravke, držeći se glupog stava kako nitko nije nezamjenljiv i to samo radi toga što je član konkurentne stranke.

Možda je „izlaz“ u tome da zamolimo sposobne menadžere iz inozemstva da se učlane u naše političke zajednice, stranke i partije ili barem da budu počasni članovi. Pa kada neka od njih dođe na vlast da odmah u pripremi ima svojeg čovjeka. Kako smo sada u EU-u, tu nebi trebalo biti administrativnih problema.

Hanibal Salvaro

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni