Od utorka obvezno testiranje u državnim i javnim službama

Od utorka obvezno testiranje u državnim i javnim službama

(Foto: Vlada RH)

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović danas je na konferenciji za novinare Nacionalnog Stožera civilne zaštite najavio uvođenje obveze testiranja na COVID-19 prilikom dolaska na posao, koja stupa na snagu od utorka, 16. studenoga.

Ta se odluka odnosi na dužnosnike, državne i javne službenike te zaposlenike ustanova i trgovačkih društava čiji su osnivači Republika Hrvatska, županije, gradovi i općine. Osobe koje dolaze na radno mjesto morat će se testirati najmanje dvaput tjedno.

„Svaki poslodavac će sam odrediti kojih dana će se testiranje obaviti”, kazao je voditelj Nacionalnog stožera Božinović. Dodao je da će oni na koje se odnosi ova odluka Stožera moći testirati na 6407 testnih mjesta u Hrvatskoj. Popis svih testnih mjesta nalazi se na mrežnim stranicama Ravnateljstva civilne zaštite, Ministarstva zdravstva, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

„Ovom odlukom se uvodi sigurnosna mjera obveznog testirana isključivo iz epidemioloških razloga, kako se funkcioniranje tijela državne uprave i cijelog javnog sektora ne bi dovelo u pitanje”, rekao je Božinović. Naglasio je da EU digitalna COVID potvrda dokaz da je testirana osoba negativna na virus, da je preboljela COVID ili je cijepljena.

Dužnosnici, službenici i zaposlenici obvezni su COVID potvrdu ili odgovarajući dokaz o cijepljenju, preboljenju ili testiranju predočiti prilikom ulaska u prostorije poslodavca. Ta se obveza odnosi se i na sve stranke koje dolaze u službene prostore. Osobe koje odbiju predočiti odgovarajuću potvrdu ne mogu ulaziti u prostor.

Ova se odluka se primjenjuje i na pripadnike Oružanih snaga te zaposlenike zračnih luka.

Tko je izuzet

Izuzeci na koje se odluka ne primjenjuje su zdravstveni sustav i socijalna skrb, jer se za njih već primjenjuju posebne odluke. Također, niti na studente prilikom ulaska prostore visokih učilišta, osim ako učilište ne odluči drugačije. Odluka se neće primjenjivati na učenike i osobe mlađe od 16 godina, niti na osobe koje dovode dijete u dječji vrtić ili osnovnu školu te ustanovu za odgoj i obrazovane djece i adolescenata s posebnim potrebama.

Od nje su izuzete i oni koji prate osobu koja se ne može brinuti za sebe, osobe koje u poslovnice Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje dolaze po COVID potvrdu te osobe čija je nazočnost nužna u zakonsko propisanim postupcima pred pravosudnim i drugim tijelima. Izuzeti su i korisnici poštanskih usluga koji moraju preuzeti pošiljke čije bi nepreuzimanje imalo pravne posljedice te osobe kod kojih postoje kontraindikacije za cijepljenje što se dokazuje liječničkom potvrdom.

Božinović je poručio kako ova odluka uvodi obvezno testiranje za tzv. državni i javni sektor, ali dana je i preporuka poslodavcima na čije zaposlenike se ovo ne odnosi da sami mogu uvesti mjeru obveznog testiranja svojih zaposlenika i onih koji dolaze u njihove poslovne prostore.

“Iako će to predstavljati određeni trošak za poslodavce, zdravlje, sigurnost i reputacija nemaju cijenu”, poručio je Božinović.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni