Od travnja taksisti će morati prevoziti i pse vodiče

Od travnja taksisti će morati prevoziti i pse vodiče

(Foto: www.psivodici.hr)

Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom i gradonačelnik Milan Bandić su na sastanku u Gradskoj skupštini u utorak potvrdili dosadašnje aktivnosti i rokove vezano uz mjere koje će Grad poduzeti radi poboljšanja kvalitete prijevoza osoba s invaliditetom.

Početkom travnja će biti objavljena odluka Grada Zagreba koja se odnosi na taksi-vozila, odnosno na taksiste, a koji će osim putnika morati prevoziti i njihove pse pomagače – pse za slijepe i slabovidne osobe, rehabilitacijske i terapijske pse.

»Objave o novim taksi-uslugama će biti na svim oglasnim infopultovima i mrežnoj stranici Grada Zagreba, a Turistička zajednice će o novim mogućnostima taksi-usluga upoznati osobe koje dolaze u Zagreb«, rekla je pravobraniteljica Slonjšak i dodala kako je od 13. ožujka ZET uveo noćno dežurstvo, odnosno 24-satni prijevoz za osobe s invaliditetom.

Dogovoreno je da će se o potrebama osoba s invaliditetom, a u suradnji sa Zajednicom saveza osoba s invaliditetom u travnju te tijekom Europskog tjedna mobilnosti u rujnu educirati taksi-vozači.

Slošnjak je podsjetila da je dogovoreno da se u 142 niskopodna tramvaja ugrade aluminijske preklopne rampe za nesmetan ulaz osoba s invaliditetom, a Grad će u ovoj godini za potrebe prijevoza osoba s invaliditetom nabaviti četiri tzv. londonska automobila. Riječ je o vozilima koja su potpuno prilagođena osobama s tjelesnim oštećenjima, za slijepe i za gluhe osobe.

Grad Zagreb će sufinancirati prilagodbu vozila taksi-prijevoznicima koji nemaju prilagođeno vozilo za prijevoz osoba s invaliditetom, bez obzira je li riječ o nabavci novog vozila ili prilagodbi vozila koji već imaju.

Također, pravobraniteljica je dodala da će pokrenuti inicijativu da se privatni stambeni objekti prilagode te da se u njih ugrade liftovi. Zbog toga će neke odredbe GUP-a trebati mijenjati kako ne bi bile preprekom te kako bi se osobe s invaliditetom, sukladno zakonu, lakše kretale.

Višnja Fortuna, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom je istaknula kako će se osim u tramvajima, preklopne aluminijske rampe koje osobama s invaliditetom te starijim sugrađanima i majkama s kolicima olakšavaju ulazak i izlazak, ugrađivati i u autobuse. »Kroz mjesec dana ćemo u probnoj vožnji, zajedno s osobama s invaliditetom utvrditi odgovara li takav tramvaj njihovim potrebama. Potom ćemo krenuti s postavljanjem rampi u ostale autobuse i tramvaje«, rekla je pročelnica. (zagreb.hr)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni