Od svibnja prvi certificirani proizvođači na zagrebačkim tržnicama

Od svibnja prvi certificirani proizvođači na zagrebačkim tržnicama

„Proizvođači će kroz Certificiranu seljačku tržnicu dobiti vjerodostojnost i vizualni identitet po kojem će biti prepoznatljivi s pregačom, majicom i kapom te kroz  marketinšku potporu, što će im, prema dosadašnjim iskustvima u drugim dijelovima Hrvatske, povećati promet za oko 30 posto“, istaknuo je predsjednik Udruge hrvatskih tržnica Niko Pervan.

Danas je u Gradskoj upravi potpisan Sporazum o suradnji na realizaciji projekta Certificirana seljačka tržnica. Sporazum su potpisali zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, Niko Pervan predsjednik Udruge hrvatskih tržnica i voditeljica podružnice Tržnice Zagreb Zagrebačkog holdinga Zdenka Palac. Ovim će se projektom omogućiti poljoprivrednim proizvođačima  izravna prodaja vlastitih poljoprivrednih proizvoda na zagrebačkim tržnicama, a za potrošača bi to značilo jamstvo o porijeklu tih proizvoda.

„Drago mi je da ovaj trolist zajedno ide u Projekt kojim želimo zaštititi i razvijati interese proizvođača poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda te utjecati na bolju i kvalitetniju opskrbljenost naših građana. Sugrađanima će na ovaj način biti ponuđeni provjereni domaći proizvodi, a potaknut ćemo i razvoj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i samozapošljavanja“, rekao je gradonačelnik Bandić.

„Proizvođači će kroz Certificiranu seljačku tržnicu dobiti vjerodostojnost i vizualni identitet po kojem će biti prepoznatljivi s pregačom, majicom i kapom te kroz  marketinšku potporu, što će im, prema dosadašnjim iskustvima u drugim dijelovima Hrvatske, povećati promet za oko 30 posto“, istaknuo je predsjednik Udruge hrvatskih tržnica Niko Pervan.

Kako bi poljoprivredni proizvođač dobio certifikat on mora biti upisan u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, mora imati dokaz o posjedovanju ili najmu poljoprivrednog zemljišta i plan proizvodnje kulture koja će se saditi, te udovoljavati uvjetima proizvodnje što će nakon obavljenog nadzora utvrditi povjerenstvo za izdavanje „Uvjerenja o porijeklu“. Prvi certificirani proizvođači očekuju se već u svibnju ove godine.

(zg-magazin)