Od subote maske na većini mjesta više nisu obavezne

Od subote maske na većini mjesta više nisu obavezne

Ukida se najveći dio epidemioloških mjera

(Foto: Vlada RH)

Nacionalni stožer civilne zaštite danas je u Banskim dvorima predstavio plan ublažavanja epidemioloških mjera, a jedna od glavnih novosti da maske više neće biti obvezne nigdje, osim u zdravstvenom i sustavu socijalne skrbi.

Otvarajući konferenciju za novinare ministar unutarnjih poslova Davor Božinović naglasio je da je epidemiološka slika trenutno u Hrvatskoj znatno povoljnija nego početkom ove godine. Dodao je kako posljedice zaraze koronavirusom više nemaju značajniji utjecaj na zdravstveni sustav.

»Osnovna novost je da se pripisuje njezino korištenje samo u okolnostima visokog rizika, a u okolnostima koje su nižeg rizika, daje samo se preporuka nošenja maski«, rekao je Božinović. Pojasnio je da će se maske morati koristiti obvezno samo u zdravstvenom sustavu, kod djelatnika i pacijenata te kod zaposlenika ustanove socijalne skrbi koji pružaju uslugu smještaja kod starijih osoba i osoba s invaliditetom te posjetiteljima i korisnicima.

Odluke će biti objavljene u petak u Narodnim novinama, rekao je Božinović, a stupit će na snagu sutra u ponoć, odnosno u ponoć s petka na subotu.

Povratak fokusa na kronične nezarazne bolesti

Ministar zdravstva Vili Beroš naglasio je da je popuštanje mjera vrlo odmjeren i dobro promišljen potez, koji je odraz aktualnog trenutka, pri čemu se uzelo u obzir i kretanje broja novozaraženih, broja hospitaliziranih i broja umrlih. Pratila se i pojava novih varijanti virusa. U ovome trenutku, dodao je, na vidiku nema novih varijanti koje bi mogle ozbiljnije promijeniti tijek epidemije, ali i kako opreza nikad nije dosta.

Poručio je da će se i dalje sve pratiti i vidjeti kako će se situacija razvijati na jesen.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak osvrnuo se na Svjetski dan zdravlja, koji se danas obilježava.

Capak je rekao da sada kada se situacija s pandemijom smiruje i ako virus ponovno ne iznenadi, fokus treba vratiti na pandemije kronične nezarazne bolesti, koje najviše opterećuju zdravlje populacije svijeta.

Što se tiče koronavirusa, naveo je kako je uzrokovao pola milijarde oboljelih i šest milijuna umrlih u nešto malo više od dvije godine. (ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni