Od sljedećeg mjeseca jeftiniji plin za kućanstva

Od sljedećeg mjeseca jeftiniji plin za kućanstva

Vrdoljak je uvjeren kako možemo imati najkonkurentniju cijenu energenata zbog LNG terminala na Krku, jadransko-jonskog plinovoda i vlastite proizvodnje

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak najavio je smanjenje cijena plina za kućanstva prije Uskrsa, odnosno od 1. travnja.

U emisiji Poslovni tjedan Hrvatskog radija naglasio je da Hrvatska mora biti glavni čimbenik u regionalnoj energetskoj politici jer imamo najbolju infrastrukturu. „Želim da budemo frajeri u regiji, da oni ne kupuju nas već da mi kupujemo njih. HEP mora biti vlasnik nekih tvrtki u tim državama, na sve se načine probijati do njih“. Dodao je da već odavno ne postoje nacionalne energetske politike, pa je tako ni Hrvatska ne može imati.

“Mogućnost dobavljanja sirovine iz triju izvora – LNG na Krku, jadransko-jonski plinovod i vlastita proizvodnja – potencijali su da imamo najkonkurentniju cijenu energenata”, rekao je ministar i ponovio da je LNG terminal na otoku Krku postao jedan od ključnih energetskih projekata u Europi.

U emisiji su sudjelovali i član uprave Plinacroa Ratimir Orešković i direktor Sektora za investicije HEP-a Vedran Jurić koji je rekao kako hrvatski energetski sustav može odgovoriti svim zahtjevima i izazovima.

Orešković je ocijenio da imamo jedan od najnaprednijih plinovoda u Europi koji nije do kraja iskorišten te naglasio da plinovod prema Splitu jednog dana može imati ključnu ulogu u prijevozu plina iz Azerbajdžana i Turske do središnje Europe. (zg-m)