Od siječnja useljenje u novo stambeno naselje u Podbrežju

Od siječnja useljenje u novo stambeno naselje u Podbrežju

»Stambeni krediti u ovom programu bit će povoljniji od tržišnih i neće se tražiti polog, dok će stanovi, također, biti jeftiniji od tržišnih. Grad time ulaže u ljudski kapital, a što će imati višestruki povrat mjeren u demografskim, gospodarskim, socijalnim i političkim učincima«, napomenuo je gradonačelnik

Useljenje u nove stanove u Podbrežju u gradskoj četvrti Novi Zagreb zapad uslijedit će u siječnju 2018. godine, najavio je to zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je u srijedu s predstavnicima Sveučilišta u Zagrebu i predsjednicom Uprave Zagrebačkog holdinga Anom Stojić Deban obišao gradilište novih stambenih zgrada namijenjenih prvenstveno znanstvenim novacima.

Od ukupno 1800 stanova, koliko ih se planira kroz dvije faze izgraditi u Podbrežju, 208 stanova, koji će biti izgrađeni u I. fazi, namijenjeno je za potrebe Zagrebačkog sveučilišta.

»Ovdje gradimo ukupno 1800 stanova. Kad u siječnju bude dovršena prva faza gradnje i zgrade budu useljene, stan će dobiti građani koji nikad krova ne bi imali – takvih je 200 stanova za korisnike socijalnog najma. Također, 200 stanova je namijenjeno korisnicima javnog najma i 208 stanova korisnicima iz redova znanstvenog osoblja kojima Grad kod kupnje stana subvencionira kamatu na kredite od 2 do 4 posto u eurima, odnosno 2 do 4,50 posto u kunama. Tri su preduvjeta o kojima treba brinuti da bi grad i društvo funkcionirali – demografska obnova, obrazovanje koje moramo pružiti mladima te zaposlenje koje će ih pozicionirati u svijetu rada«, rekao je gradonačelnik Bandić prilikom obilaska ovoga novog zagrebačkog naselja što niče na području gradske četvrti Novi Zagreb zapad, zapadno od postojećeg stambenog naselja Sloboštine i Avenije V. Holjevca, istočno od koridora gradske željeznice koji predstavlja glavni južni ulaz željeznice u grad te južno od planiranog središnjeg novozagrebačkog javnog parka i planirane produžene Vatikanske ulice.

Subvencije kamata za kupnju stanova namijenjenih korisnicima iz redova znanstvenog osoblja Sveučilišta u Zagrebu rezultat su Sporazuma o suradnji između Grada Zagreba i Sveučilišta u Zagrebu kojim je iskazana obostrana spremnost za suradnju u ostvarivanju zajedničkih ciljeva na područjima koje, između ostalih, obuhvaća i područje pomoći stambenog zbrinjavanja znanstvenika kako bi se omogućio ostanak mladih visokoobrazovanih ljudi u Hrvatskoj.

»Stambeni krediti u ovom programu bit će povoljniji od tržišnih i neće se tražiti polog, dok će stanovi, također, biti jeftiniji od tržišnih. Grad time ulaže u ljudski kapital, a što će imati višestruki povrat mjeren u demografskim, gospodarskim, socijalnim i političkim učincima«, napomenuo je gradonačelnik.

Već u sljedećoj godini, započet će i biti dovršena škola i vrtić, a u drugoj fazi bit će izgrađen kulturni centar, bazenski kompleks, još jedan vrtić, zdravstvena stanica i ostali javni sadržaji, uz dodatnih 1200 stanova, za koje je već do sada 280 građana Grada Zagreba na stranicama Zagrebačke stanogradnje d.o.o. iskazalo interes za kupnju i najam, te putem elektronske pošte zatražilo dostavu tjednih informacija.

Grad je preko programa nadležnog gradskog ureda osigurao sredstva za izgradnju prometne mreže Avenije Većeslava Holjevca, Cimermanove ulice, Vatikanske, Horvatove kao i servisnih ulica samog naselja čime bi ovaj dio Novog Zagreba i u prometnom smislu bio dovršen. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni