Od Sabora traže zabranu petardi

Od Sabora traže zabranu petardi

(Foto: MUP)

Povodom prvog čitanja Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja najavljenog za danas, udruga Prijatelji životinja uputila je dopise saborskim zastupnicima i članovima Vlade. Zamolila ih je da podrže izmjenu za koju se godinama zalažu, a to je zabrana prodaje, nabave, posjedovanja i uporabe za osobne potrebe petardi i redenika kategorija F2 i F3 tijekom cijele godine.

Prijatelji životinja apelirali su na saborske zastupnike i članove Vlade da ove izmjene i dopune Zakona iskoriste za osiguravanje veće zaštite ljudi, životinja i imovine. Slijedom toga i da u konačnom Prijedlogu zakona zatraže da se prodaja ostale pirotehnike iz kategorija F2 i F3 dopusti samo u razdoblju od 27. do 31. prosinca, a njihova uporaba samo u razdoblju od 31. prosinca do 1. siječnja.

Prijatelji životinja ističući da praksa pokazuje da uporaba pirotehnike počinje s prvim danom prodaje, a da se od 27. do 30. prosinca ionako ništa ne slavi.

„Zvuk petardi plaši ljude i životinje, njihovo korištenje često dovodi do teških ozljeda ljudi i životinja, a petarde ostavljaju za sobom smeće na ulicama i zagađuju zrak. Petarde i zbog buke koju stvaraju i zbog rukovanja prestravljuju kućne, domaće i divlje životinje, ali i bebe i malu djecu, starije osobe, srčane i druge bolesnike, epileptičare i ljude koji boluju od PTSP-a”, upozoravaju iz Udruge. (ZG-m)