Od Predsjednice i Vlade RH traže da zaustave “zagrebački Manhattan”

Od Predsjednice i Vlade RH traže da zaustave “zagrebački Manhattan”

Građanska inicijativa »Ne dirajte mi Hipodrom« uputila je otvoreno pismo Predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović i Vladi RH, od kojih traže odgodu izmjena Generalnog urbanističkog plana Grada Zagreba. Njihovo pismo ovdje prenosimo u cijelosti:

OTVORENO PISMO PREDSJEDNICI I VLADI REPUBLIKE HRVATSKE

Poštovana gospođo predsjednice Republike, poštovani gospodine predsjedniče Vlade i svi članovi Vlade,  na ovo javno obraćanje odlučili smo se iz više razloga.

Sigurno vam je iz javnosti poznato da se nakon skoro dvije godine iščekivanja GUP daje u javnost, ali na posve nezakonit način.

Naime, veliki broj Mjesnih odbora, građanskih Inicijativa, Udruga i građana osobno, dali su svoje primjedbe i prijedloge prilikom javne izmjene i dopune GUP-a u rujnu 2017.godine.

Svi oni su dužni dobiti odgovore i imaju pravo žalbe u određenom zakonskom roku, a to pravo im se uskraćuje ovih dana.

Gradonačelnik Milan Bandić saziva HITNE sjednice po Vijećima gradskih četvrti kako bi se brzinski pred godišnje odmore donijela odluka i GUP došao na usvajanje 10. 7. 2019. u gradsku Skupštinu.

Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj grada zajedno sa Gradskim uredom za prostorno uređenje radili su na izmjenama GUP-a bez obzira što je struka ukazala na neke projekte i dala svoje mišljenje i valjanje razloge zbog čega se ti projekti ne bi smjeli provesti.

Konkretno, radi se o projektu „Manhattana u malom“, plan koji gradonačelnik ima za Novi Zagreb, sve napučeniji dio Zagreba koji danas broji 120 tisuća stanovnika.

Posebno za taj projekt se otvorenim pismom oglasila kompletna struka.

Njegovom provedbom ne samo da nestaje velika zelena površina koja je dio Zelene i plave potkove, već se dovodi u pitanje nacionalna sigurnost.

Naime, Novi Zagreb je već izgubio veliki dio zone za evakuaciju izgradnjom naselja Podbrežje, a sada je stanovništvo Novog Zagreba dodatno ugroženo uzimanjem zadnje velike površine za evakuaciju- Hipodroma.

Također napominjemo promjenu rečenice u samom dokumentu koja time olakšava postavljanje antena najnovije 5G telefonske i internetske mreže a o čijem se štetnom i visokom zračenja očitovalo nekoliko europskih gradova i odbilo njihovo postavljanje.

Vi ste svojim dolaskom na svoje položaje prije svega prisegnuli da ćete štititi USTAV i Zakone Republike Hrvatske.

 A u samom Ustavu Republike Hrvatske postoji i Članak 52.:

  ” More, morska obala i otoci, vode, zračni prostor, rudno blago i druga prirodna bogatstva, ali  i zemljište, šume, biljni i životinjski svijet, drugi dijelovi prirode, nekretnine i stvari od osobitog  kulturnoga, povijesnoga, gospodarskog i ekološkog značenja, za koje je zakonom određeno da  su od interesa za Republiku Hrvatsku, imaju njezinu osobitu zaštitu.  Zakonom se određuje način na koji dobra od interesa za Republiku Hrvatsku mogu  upotrebljavati i iskorištavati ovlaštenici prava na njima i vlasnici, te naknada za ograničenja. “

 Stoga tražimo vaše očitovanje i djelovanje vezano za donošenje novog GUP-a.

 Tražimo :

  • odgodu donošenja GUP-a za jesen
  • uvažavanje mišljenja struke
  • organiziranje javnih tribina i zborova građana
  • provjeru Ustavnosti načina djelovanja gradskih ureda za prostorno uređenje te strategijsko planiranje i razvoj grada
  • traženje očitovanja DORH-a i Uskoka na mnoge prijave i nepravilnosti koje su u postupku a vezane su za provedbu GUP-a, poslovanje gradskih ureda i samog gradonačelnika Milana Bandića
  •  provjeru Zakona koji se krše :
    • Zakon o graditeljstvu i prostornom uređenju, Zakon o nacionalnoj sigurnosti, Zakon o urbanističkom planiranju, Zakon na pravo pristupa informacijama, Zakon o građevinskoj inspekciji, Zakon o građanskim pravima, Zakon o izmještanju sportskog terena, Zakon o mjesnoj nadležnosti, Zakon o zdravstvenoj zaštiti.

Obraćamo se vama jer ste prema Ustavu RH odgovorni za redovito i usklađeno djelovanje te za stabilnost državne vlasti. Ovakvim sustavom kršenja Zakona ono itekako dolazi u pitanje. Posebice ste odgovorni jer ste svi u svojim kampanjama obećavali NOVU PRAVEDNOST. A mi smo iz dana u dan svjedoci sve većih nepravdi od strane jednog čovjeka koji svoj položaj Gradonačelnika koristi za svoje osobne potrebe i privatnih investitora, a na štetu građana, glavnog grada Republike Hrvatske pa samim time i cijele Države.

 Građanska inicijativa »NE DIRAJTE NAM HIPODROM«

(Zagreb te zove, Udruga građana Siget, Zeleni odred – forum braniteljske udruge Vidra – veterani i društvena akcija)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni