Od početka godine na zagrebačkim cestama poginula čak četiri pješaka

Od početka godine na zagrebačkim cestama poginula čak četiri pješaka

Od četiri nesreće sa smrtnim posljedicama, dvije su bile uzrokovane vožnjom teretnog vozila unazad, a dvije su se dogodile na pješačkom prijelazu

Policijska uprava zagrebačka u srijedu je na konferenciji za novinare predstavila najnovije statističke pokazatelje o stradavanju pješaka u prometu te je upozorila pješake i vozače na ponašanje u prometu.

Samo u prvih 15 dana 2019. godine u Zagrebu se dogodilo dvadeset naleta vozila na pješake u kojima je ozlijeđeno 14 osoba, a četiri osobe su smrtno stradale.

„Pješaci su najranjiviji sudionici u prometu, a pogotovo starije osobe i djeca. Četiri osobe koje su poginule ove godine su bile starosne dobi iznad 60 godina, odnosno tri čak 80 godine“, rekao je Tihomir Svatoš, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa PUZ-a. Dodao je kako se prometne nesreće događaju tijekom dana i vožnjom vozila unazad.

„Od četiri nesreće sa smrtnim posljedicama, dvije su bile uzrokovane vožnjom teretnog vozila unazad, a dvije su se dogodile na pješačkom prijelazu. Prekršaji pješaka su na prometnicama s više traka pa prelaze izvan pješačkog prijelaza ili bez korištenja pothodnika“, istaknuo je Svatoš. Stoga je apelirao na pješake da poštuju prometna pravila, da koriste pješački prijelaz i pothodnik, a noću i kada je danju smanjena vidljivost da nose svjetliju odjeću kako bi ih vozači lakše uočili.

Na vozače se apeliralo da smanje brzinu kako bi pravovremeno mogli stati na pješačkom prijelazu. Kako bi se smanjilo stradavanje u prometu policija provodi preventivne i represivne akcije.

„U petak smo proveli akciju nadzora pješaka te smo sankcionirali pješake i vozače koji nisu poštovali prometna pravila. Uočeno je 135 prekršaja od čega 60 vozača, a ostalo su bili pješaci. Krajem mjeseca bit će još jedna takva akcija. Što se tiče represivnih mjera pješaci se za sve prekršaje kažnjavaju s 300 kuna, a vozači s 500, 1000 ili 2000 kuna, ovisno o prekršaju“, istaknuo je Svatoš.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni