Od ove godine 20 % niže cijene najamnina gradskih stanova i poslovnih prostora

Od ove godine 20 % niže cijene najamnina gradskih stanova i poslovnih prostora

Pročelnica Jasminka Lukač naglasila je kako Grad upravlja s 3021 poslovnim prostorom za iznajmljivanje, a trenutačno iznajmljuje 1994 poslovna prostora. „Smanjenje najma je niže za te prostore oko 20 % i ne ovisi o zoni i djelatnosti koja se obavlja u tim prostorima“, pojasnila je

Gradonačelnik Zagreba, Milan Bandić i pročelnica Gradskog ureda za imovinsko pravne poslove i imovinu Grada, Jasminka Lukač, na jučerašnjoj su konferenciji za novinare najavili cijene najma poslovnih prostora i gradskih stanova, od početka ove godine.

„Za stan površine do 50 metara kvadratnih dosadašnji mjesečni najam je iznosio 180 eura, a od sada će najam iznositi 144 eura.  Za stan od 80 metara kvadratnih cijena će biti niža za 51 eur, a za onaj od 100 metara kvadratnih cijena će biti niža za 60 eura. Radi se o 998 stanova, koji se nalaze u Sesvetskoj Sopnici“, pojasnila je Lukač.

„Ovo je duplo niža cijena za iznajmljivanje stana nego u ostalim dijelovima grada“,uvjeren je  Bandić. Dodao je kako Grad želi pomoći građanima da lakše otplaćuju svoje režije te kako se nada da će uspjeti i zadnji natječaj za iznajmljivanje stanova, koji je raspisan u studenome prošle godine. „Radi se o natječaju za najam 450 stanova. U predhodnim natječajima iznajmljeno je 548 stanova“, pojasnio je Bandić.

Neiznajmljeno više od 1000 gradskih prostora

„Što se tiče poslovnih prostora, cijena najma do sada je ovisila o zoni u kojoj se nalaze, ali i o djelatnosti koja se obavlja u tom prostoru. Grad Zagreb iznajmljuje 1994 poslovna prostora. Za poslovni prostor veličine oko 50 metara kvadratnih, koji je namjenjen ugostiteljskom obrtu u prvoj zoni, cijena će se sniziti za 1326 kuna“, dodala je Lukač.

Pročelnica je naglasila kako Grad upravlja s 3021 poslovnim prostorom za iznajmljivanje, a trenutačno iznajmljuje 1994 poslovna prostora. „Smanjenje najma je niže za te prostore oko 20 % i ne ovisi o zoni i djelatnosti koja se obavlja u tim prostorima“, pojasnila je Lukač.

Novost koju je javnosti predstavila pročelnica Luka je uvođenje pete zone u Sesvetskoj Sopnici. Tamo će se poslovni prostori iznajmljivati za samo dvije kune po četvornom metru.

Pročelnik Gradskog ureda za financije, Slavko Kojić je rekao kako Grad želi postići efekt da poslovnim subjektima koji nisu u sustavu PDV-a zakup ostane isti, a onima koji jesu da im zakup bude manji za 20 posto. Podsjetio je kako je za poduzetnike 230.000 kuna prometa u tijeku poslovne godine, granica za to hoće li će biti u sustavu PDV-a.

Gradska blagajna se godišnje punila s oko 100 milijuna kuna od zakupa i najma prostora, a zbog ovog sniženja cijena najma smanjiti će prihod za oko 20 milijuna kuna. (zg-m)