Od otmjenosti do bahatosti

Od otmjenosti do bahatosti

Grad je dozvolio nekim  kafićima da posluju bez besplatnog WC-a, a na Autobusnom i Glavnom kolodvoru korištenje sanitarija se također plaća. Sve je to napravljeno u okviru postojećih uredbi i zakona, ali treba kazati kako je to ipak sebično, bahato i neotmjeno

Hanibal Salvaro

Hanibal Salvaro

Sajam rabljenih stvari, tz. Hrelić ponekad nedjeljom ima i pedeset tisuća posjetitelja, zatim pothodnikom na Glavnom kolodvoru, Cesarčevom ulicom te tržnicom Dolac i Britanac prođe dnevno također pedesetak tisuća posjetitelja. Sva ova mjesta povezuje jedan oblik civilizirane humane otmjenosti, a to je što raspolažu s javnim besplatnim WC-ima. Također, u velikom broju ugostiteljskih objekata se ponašaju ugostiteljski civilizirano i otmjeno.

Ali istovremeno možemo spomenuti robne kuće Bauhaus u kojima piše: „Samo za naše kupce“. Oni nude tisuće artikala, ali često ne i one koje trebate. Recimo, nema plave i crvene boje za beton i to radi toga što su ti pigmenti skupi, a Bauhaus ne želi prodavati skupe proizvode. Zatim nemaju ljepila za stiropr. I jasno, nakon nekoliko prevaljenih kilometara i neobavljena posla te utrošenih sat-dva vremena, jer niste našli traženi proizvod, prisiljeni ste otići u WC makar niste kupac. U bahatijim ugostiteljskim objektima piše: „Ključ je na šanku“, a u Importanne galeriji i Importanne centru Grad je dozvolio kafićima da posluju bez besplatnog WC-a, a na Autobusnom i Glavnom kolodvoru korištenje sanitarija se također plaća. Sve je to napravljeno u okviru postojećih uredbi i zakona, ali treba kazati kako je to ipak sebično, bahato i neotmjeno.

Suvremeni autobusi imaju WC, ali ako se vozite za Rijeku, Zadar, Split ili bilo koji drugi hrvatski grad vozač će vam kazati da je zahod u kvaru. Znači kako je ustvari i autobus u kvaru, ali nažalost ne postoje nikakvi prometni redari koji bi takve autobuse isključivali iz prometa.

Svi ovi ne baš civilizirani običaji su ustvari jedna štetna turistička antipropaganda.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni