Od otmjenosti do bahatosti

Od otmjenosti do bahatosti

Grad je dozvolio nekim  kafićima da posluju bez besplatnog WC-a, a na Autobusnom i Glavnom kolodvoru korištenje sanitarija se također plaća. Sve je to napravljeno u okviru postojećih uredbi i zakona, ali treba kazati kako je to ipak sebično, bahato i neotmjeno

Hanibal Salvaro

Hanibal Salvaro

Sajam rabljenih stvari, tz. Hrelić ponekad nedjeljom ima i pedeset tisuća posjetitelja, zatim pothodnikom na Glavnom kolodvoru, Cesarčevom ulicom te tržnicom Dolac i Britanac prođe dnevno također pedesetak tisuća posjetitelja. Sva ova mjesta povezuje jedan oblik civilizirane humane otmjenosti, a to je što raspolažu s javnim besplatnim WC-ima. Također, u velikom broju ugostiteljskih objekata se ponašaju ugostiteljski civilizirano i otmjeno.

Ali istovremeno možemo spomenuti robne kuće Bauhaus u kojima piše: „Samo za naše kupce“. Oni nude tisuće artikala, ali često ne i one koje trebate. Recimo, nema plave i crvene boje za beton i to radi toga što su ti pigmenti skupi, a Bauhaus ne želi prodavati skupe proizvode. Zatim nemaju ljepila za stiropr. I jasno, nakon nekoliko prevaljenih kilometara i neobavljena posla te utrošenih sat-dva vremena, jer niste našli traženi proizvod, prisiljeni ste otići u WC makar niste kupac. U bahatijim ugostiteljskim objektima piše: „Ključ je na šanku“, a u Importanne galeriji i Importanne centru Grad je dozvolio kafićima da posluju bez besplatnog WC-a, a na Autobusnom i Glavnom kolodvoru korištenje sanitarija se također plaća. Sve je to napravljeno u okviru postojećih uredbi i zakona, ali treba kazati kako je to ipak sebično, bahato i neotmjeno.

Suvremeni autobusi imaju WC, ali ako se vozite za Rijeku, Zadar, Split ili bilo koji drugi hrvatski grad vozač će vam kazati da je zahod u kvaru. Znači kako je ustvari i autobus u kvaru, ali nažalost ne postoje nikakvi prometni redari koji bi takve autobuse isključivali iz prometa.

Svi ovi ne baš civilizirani običaji su ustvari jedna štetna turistička antipropaganda.