Od Nove godine cijenu benzina formira tržište

Od Nove godine cijenu benzina formira tržište

S početkom 2014. godine (od 1. siječnja) cijene naftnih derivata u Hrvatskoj određivat će se na slobodnom tržištu. Naime, Vlada je u hitnu saborsku proceduru uputila  prijedlog Zakona o tržištu nafte i naftnih derivata, po kojem cijenu motornih benzina i dizela više neće određivati pravilnik, kao što je do sada bio slučaj.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak u medijima je izjavio kako očekuje da će tržišna konkurencija distributerima stvoriti mogućnosti za veće investicije s obzirom da više neće biti limitirani postojećim pravilnikom.

Zakona je u hitnu proceduru upućen jer bi se njegovim usvajanjem  povećali proračunski prihodi i uklonili određeni poremećaji u gospodarstvu. Zakonom je predviđeno i osnivanje Hrvatske agencije za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata, a određuje se, između ostalog , i obaveza držanja i obaveznih i operativnih zaliha naftnih derivata kao i postupanje u slučaju da dođe do izvanrednog poremećaja u opskrbi derivatima. (zg-m)

 

';return t.replace("ID",e)+a}function lazyLoadYoutubeIframe(){var e=document.createElement("iframe"),t="ID?autoplay=1";t+=0===this.dataset.query.length?'':'&'+this.dataset.query;e.setAttribute("src",t.replace("ID",this.dataset.src)),e.setAttribute("frameborder","0"),e.setAttribute("allowfullscreen","1"),e.setAttribute("allow", "accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture"),this.parentNode.replaceChild(e,this)}document.addEventListener("DOMContentLoaded",function(){var e,t,a=document.getElementsByClassName("rll-youtube-player");for(t=0;t