Od nedjelje zimsko računanje vremena i obavezno korištenje dnevnih svjetala

Od nedjelje zimsko računanje vremena i obavezno korištenje dnevnih svjetala

Odredba o upaljenim dnevnim svjetlima primjenjuje se do 27. ožujka 2016. godine

U nedjelju završava ljetno računanje vremena te se od 3 sata nadalje počinje primjenjivati zimsko računanje vremena kada se satovi pomiču za jedan sat unazad. Tako će se u nedjelju 25. listopada 3 sata računati kao da se radi o 2 sata ujutro.

MUP podsjeća vozače da u razdoblju zimskog računanja vremena na vozilima za vrijeme vožnje moraju danju imati upaljena dnevna ili kratka svjetla. Vozači mopeda i motocikala dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu. U slučaju nepoštivanja zakonskih odredbi, vozačima prijeti novčana kazna u iznosu od 300 kuna.

Pored vozača motorkotača i mopeda koji s upaljenim svjetlima moraju voziti tijekom cijele godine, biciklisti od sumraka do potpunog svanuća i u slučajevima smanjene vidljivosti na biciklima također moraju imati upaljena svjetla. I to jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla.

Iz MUP-a apeliraju na vozače da tijekom vožnje pale svjetla kako bi bili što uočljiviji drugim sudionicima u prometu. Odredba o upaljenim dnevnim svjetlima primjenjuje se do 27. ožujka 2016. godine kada ponovno započinje ljetno računanje vremena te više nije potrebno imati upaljena dnevna svjetla, ali to se ne odnosi i na vozače mopeda i motocikala.

Hrvatska elektroprivreda (HEP) s povratkom na zimsko računanje vremena mijenja i razdoblja dnevnih tarifa za obračun, pa će se od nedjelje utrošena električna energija prema višoj tarifi obračunavati u razdoblju od 7 do 21 sat, a prema nižoj tarifi u razdoblju od 21 do 7 sati. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni