“Od mjere do karijere” – devet Vladinih mjera za poticanje zapošljavanja

“Od mjere do karijere” – devet Vladinih mjera za poticanje zapošljavanja

(Foto: vlada.gov.hr)

Predsjednik Vlade Andrej Plenković kazao je da su mjere dio aktivnosti usmjerenih na najvažniji dio programa Vlade, a to su gospodarski rast i razvoj. Istaknuo je da se mjere mogu koristiti i u kombinaciji, dok je za njihovu provedbu osigurano 400 milijuna kuna više nego lani

U Banskim dvorima danas je predstavljen paket mjera aktivne politike zapošljavanja »težak« 1,5 milijardu kuna. Riječ je o ukupno devet mjera kojima se, kako je rečeno na predstavljanju, želi pomoći svima koji se nalaze na marginama tržišta rada.

Paket pod sloganom »Od mjere do karijere« počinje se primjenjivati od četvrtka, 2. ožujka, a riječ je o potporama za zapošljavanje, usavršavanje, samozapošljavanje te za očuvanje radnih mjesta, obrazovanje nezaposlenih, osposobljavanje na radnom mjestu, stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa te mjerama javni rad i stalni sezonac.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković kazao je da su mjere dio aktivnosti usmjerenih na najvažniji dio programa Vlade, a to su gospodarski rast i razvoj. Istaknuo je da se mjere mogu koristiti i u kombinaciji, dok je za njihovu provedbu osigurano 400 milijuna kuna više nego lani. Od ukupnog iznosa 650 milijuna kuna (43 %) povlači se iz Europskog socijalnog fonda.

Plenković tvrdi da će mjere pridonijeti gospodarskoj stabilnosti i rastu jer će se povećati broj raspoloživih i novootvorenih radnih mjesta te je uvjeren da će pridonijeti ostvarenju projekcija Vlade i Europske komisije o gospodarskom rastu u ovoj godini većem od 3 posto.

Na Hrvatskom zavodu za zapošljavanju trenutno je, na dan 1. ožujka 2017. evidentirano 238.934 nezaposlenih osoba. Istovremeno je slobodno 17.383 radnih mjesta.

Plenković je podsjetio na izborni program HDZ-a u kojem je isticano da se stopa zaposlenosti želi povećati na 68 posto i ocijenio da će kombinacija devet mjera biti korak u tom smjeru i da će se to osjetiti tijekom godina ovoga mandata.

Kod mjere za samozapošljavanje poticaj je povećan s 25.000 na 35.000 kuna, a Plenković navodi da je moguće i udruživanje više mladih u svojevrsnu razvojnu tvrtku što bi predstavljalo značajna sredstva za samozapošljavanje.

Ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić ustvrdio je da će paket mjera, koji je smanjen s dosadašnje 41 mjere na njih devet, omogućiti što većem broju nezaposlenih, dugotrajno nezaposlenima, osobama s invaliditetom i mladima, da što prije uđu na tržšte rada i pronađu svoju perspektivu. SDP je pak zbog izmjena Zakona o poticanju zapošljavanja najavio ustavnu tužbu zbog toga što je mjera za stručnu osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa ograničena na osobe do 30 godina, no ministar Ćorić izjavio je kako smatra da je tužba, ako do nje dođe, neutemeljena.

Od devet novih mjera šest odnosi sa nezaposlene, a tri na zaposlene osobe.

(Više o mjerama može se saznati na stranici http://mjere.hr/, a .pdf prezentacija s opisom mjera dostupna je na mrežnim stranicama Vlade RH na ovoj poveznici).

KRATKI OPIS MJERA ZA POTICANJE ZAPOŠLJAVANJA

1. Potpora za zapošljavanje.

– traje do 12 mjeseci. Poslodavcima se sufinanciraju troškovi rada osobe koju zapošljava do 50 % godišnjeg troška bruto II plaće radnika, odnosno 75 % za osobe s invaliditetom.

2. Potpora za usavršavanje.

– traje najmanje 12 mjeseci. Mogu je koristiti novozaposleni, zaposlene osobe na neodređeno vrijeme te zaposlene osobe kojima prijeti gubitak radnog mjesta. Sufinanciraju se troškovi usavršavanja zaposlenika do 70 % prihvatljivih troškova.

– najveći iznos potpore za usavršavanje po zaposleniku iznosi 15.000 kn.

3. Potpora za samozapošljavanje.

– dodjeljuje se subvencija u iznosu od 35.000 do 45.000 kuna ako se mjera kombinira s mjerom stručnog osposobljavanja za rad.

4. Obrazovanje nezaposlenih.

– polazniku se isplaćuju troškovi prijevoza te novčana pomoć u visini od 50 % minimalne plaće umanjene za doprinose za obvezna osiguranja. Mjesečni iznos novčane pomoći ne smije prelaziti iznos od 1.310,40 kuna.

– polazniku se financiraju troškovi liječničkog pregleda.

5. Osposobljavanje na radnom mjestu

– moći će se koristiti do šest mjeseci, a polaznik će dobiti pomoć u visini minimalne plaće.

– poslodavcu se isplaćuju troškovi mentorstva koji iznose do 700 kuna mjesečno po osobi koju mentorira.

– polazniku osposobljavanja se isplaćuju troškovi prijevoza te novčana pomoć u visini minimalne plaće umanjene za doprinose za obvezna osiguranja, koja iznosi 2.620,80 kuna.

6. Stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa (SOR)

– mjera za nezaposlene osobe do 29 godina koje nemaju više od 12 mjeseci staža u zvanju za koje su se obrazovale te nezaposlene osobe do 29 godina prijavljene u evidenciju Zavoda najmanje 30 dana.

– poslodavcu se isplaćuje obvezni doprinos mirovinskom osiguranju (HZMO) – 7.057,92 kuna za 12 mjeseci, obvezni doprinos zdravstvenom osiguranju (HZZO) – 5.468,96 kuna za 12 mjeseci te trošak obrazovanja do 7.000 kuna.

– polazniku se isplaćuje novčana pomoć od 2.620,80 kuna koju isplaćuje Zavod, trošak polaganja stručnog/majstorskog ispita i troškovi prijevoza koje isplaćuje poslodavac.

7. Javni rad

– mjera za dugotrajno nezaposlene, osobe starije od 50 godina i osobe bez stečene kvalifikacije.

– financira se 100 % troška minimalne bruto plaće u iznosu od 3.839,47 kuna za prvu, odnosno, 50 % troška minimalne bruto plaće u iznosu od 3.839,47 kuna za drugu i treću skupinu.

8. Potpore za očuvanje radnih mjesta

– potpora za skraćivanje radnog vremena kao razmjerni dio iznosa plaće za broj radnih sati za koje je radniku skraćeno radno vrijeme (maksimalno do 40 % skraćenja radnog vremena i maksimalno do 40 % iznosa bruto I plaće), a financira se najviše do iznosa minimalne plaće prema posebnom propisu

– financira se ukupan trošak obrazovanja radnika.

9. Stalni sezonac

– za osobe koje rade kod poslodavca šest mjeseci, a u drugih šest imaju status zaposlene osobe.

– poslodavac je može zadržati još tri sezone. Iznos novčane pomoći uređen je na način kao i naknada za vrijeme nezaposlenosti – osoba prima u prva tri mjeseca 70 posto od prosječne plaće u gospodarstvu, trenutno nešto manje od 4000 kuna, a naredna tri mjeseca nešto manje od 2000 kuna. Novina je da sezonac i poslodavac mogu dogovoriti rad na pripremi nekih drugih aktivnosti za vrijeme kada nije sezona, a poslodavac ga može nagraditi iznosom do 2000 kuna.

(zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni