Od malignih bolesti obolijevaju sve mlađe osobe

Od malignih bolesti obolijevaju sve mlađe osobe

“U pojavnosti malignih bolesti dobna skupina se smanjuje, obolijevaju sve mlađe osobe tako da briga za vlastito zdravlje treba početi ranije nego što je to prije bio slučaj“, poručio je docent Puljiz

Ivana Vranješ

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić u nedjelju se na Trgu bana Josipa Jelačića pridružio javnozdravstvenoj akciji „Bicikliraj – rak vrata maternice preveniraj“ te je pozdravio sudionike najveće europske edukativne biciklijade Ride4 Women.

U biciklijadi sudjeluju onkološki ginekolozi iz Austrije, Grčke, Poljske, Litve, Njemačke i Češke koji bicikliraju 1537 kilometara kako bi upozorili na važnost prevencije raka vrata maternice. Na svoj plemeniti put liječnici su krenuli iz Atene, a krajnji cilj je Graz. Do sad su već prošli Skopje, Podgoricu, Tiranu, Sarajevo i Banja Luku.

Organizator hvalevrijedne biciklijade je Europsko društvo onkoloških ginekologa. Gradonačelnik Bandić je rekao novinarima da će Grad Zagreb uvijek podržavati ovakve akcije.

„Dobro je činiti dobro. Kad netko odluči prevaliti 1537 kilometara od Atene do Graza, a međustanica je u Zagrebu, onda je red dočekati te ljude“, rekao je Bandić, izražavajući zahvalu europskim liječnicima na njihovom plemenitom cilju.

Naglasio je da je rak vrata maternice četvrta bolest po smrtnosti, što je upozorenje svim Zagrepčankama i ženama u cijeloj Hrvatskoj da vode brigu o prevenciji i da se educiraju.

„Najbolji način da se smanji smrtnost su redovni pregledi. Zato pozivam dame da to čine redovito“, poručio je Bandić.

Predsjednik Hrvatske lige protiv raka prof dr. Damir Eljuga je u ime organizatora javnozdravstvene akcije „Bicikliraj – rak vrata maternice preveniraj“ rekao da je tjelovježba važna za održavanje zdravstveno-psihičke kondicije. Stoga Hrvatska liga protiv raka promiče sve oblike kretanja.

Pohvalio je akciju svojih kolega liječnika koji su na svom putu prema Mariboru došli u Zagreb kako bi građankama podijelili savjete kad je u pitanju sprječavanje i liječenje raka vrata maternice.

„Srećom u Hrvatskoj imamo pad pojavnosti oboljelih žena od invazivnog raka vrata maternice. Taj broj je 2008. godine bio 380, a sad je manji od 300, što je jako dobro. Imamo i blagi pad mortaliteta, ali nažalost još uvijek u Hrvatskoj umire više od sto žena od raka vrata maternice“, istaknuo je Eljuga. Dodao je da je glavni uzrok raka vrata maternice humani papiloma virus (HPV), koji se prenosi spolnim putem te kako za taj virus postoji i učinkovito cjepivo.

Iako je u Zagrebu cijepljenje za djevojčice besplatno, odaziv nije velik. „Volio bih da taj odaziv bude veći. Minimalno bi trebao biti 50 posto. Znanost je dokazala da je cjepivo učinkovito i treba slijediti stečevine suvremene svjetske medicine. No po mom mišljenju još je uvijek nužna edukacija”, kazao je prof. dr. Eljuga.

Voditelj Odjela za ginekološku onkologiju Klinike za tumore KBC-a Sestre milosrdnice, doc. dr. Mario Puljiz je rekao da je rak vrata maternice izuzetno velik javnozdravstveni problem, ali je dobro što se ta bolest može prevenirati i potpuno izliječiti, ako se otkrije u ranoj fazi.

„Nažalost, nerijetko se događa da nam jako puno osoba dolazi u kasnoj fazi bolesti, bez da su išle na redovite kontrole, bez da su se odazivale na preventivne preglede i to je skupina koja čini crnu statistiku. Najčešći simptomi u poodmaklom stadiju bolesti su sukrvice, bolovi, a u početnom stadiju nema nikakve simptomatologije. Stoga je bitno odlaziti na preglede. To su primarno Papa testovi, postupci u dijagnostici premalignih lezija vrata maternice što omogućava da osobu možemo adekvatno liječiti”, istaknuo je za ZG-magazin docent Puljiz.

Dodao je da se u kasnijoj fazi rak vrata maternice liječi izuzetno zahtjevnim operacijskim zahvatima na koje se nadovezuju kemoterapija i radijacijska terapija, a u ranijoj fazi bolesti su manji operacijski zahvati i biopsije.

„U pojavnosti malignih bolesti dobna skupina se smanjuje, obolijevaju sve mlađe osobe tako da briga za vlastito zdravlje treba početi ranije nego što je to prije bio slučaj“, poručio je doc. dr. Puljiz.

Uz Hrvatsku ligu protiv raka javnozdravstvenu akciju „Bicikliraj – rak vrata maternice preveniraj“ organizirali su Klinika za tumore KBC-a Sestre milosrdnice, Gradski ured za zdravstvo, pod pokroviteljstvom gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar- Kitarović i Ministarstva zdravstva.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni