Od listova kukuruza oblikuje jaslice

Od listova kukuruza oblikuje jaslice

Međimurka Katarina Bašek još kao djete gledala je kako njezina baka izrađuje jaslice od komušine, prirodnog materijala. Komušina ili perušina nazivi su za kukuruzovinu, listove s klipa kukuruza. Ona ne pamti kada je je izradila svoje prve jaslice, no sigurna je da je to bilo još u djetinjstvu

Jaslice su jedan od najvećih simbola Božića i neizostavan detalj ispod svakog bora. Od prvih stoljeća kršćanstva vjernici su slikali prizore Isusova rođenja, a relikvije betlehemskih jasilca čuvaju se u rimskoj bazilici svete Marije Velike. Prve je jaslice postavio sveti Franjo Asiški, 1223. godine sa živim ljudima i životinjama. On je slavio polnoćku sa svojom subraćom u šumskoj špilji kod Greccija blizu Asiza. Prve jaslice s figuricama prema nekim podacima postavljene su u samostanu Fussen u Bavarskoj 1252. godine. Veliku ulogu u promicanju jaslica imali su isusovci. Najstarije hrvatske jaslice čuvju se na otočiću Košljunu kraj Krka.

Drvo, školjke, licitraska srca, keramika, stiropor samo su neki od materijala koji se koriste pri izradi jaslica u obiteljima, ali i u crkvama. Međimurka Katarina Bašek još kao djete gledala je kako njezina baka izrađuje jaslice od komušine, prirodnog materijala. Komušina ili perušina nazivi su za kukuruzovinu, listove s klipa kukuruza. Ona ne pamti kada je je izradila svoje prve jaslice, no sigurna je da je to bilo još u djetinjstvu.

Za izradu jaslica treba joj oko pola dana

Katarina Bašek sa svojim jaslicama

Katarina Bašek sa svojim jaslicama

„Podloga se slože od drveta. Onda se perušina namoči, potom se malo suši kako bi se oblikovala. Zatim se izrađuju figurice, od sitnih detalja pa do osoba Marije, Josipa, Isusa, kraljeva“, objašnjava Bašek. Za izradu jaslica veličine metar s metar treba joj oko pola dana. No gospođa Bašek priznaje kako vrijeme brzo prolazi kada je čovjek kreativan. „Na kraju se sve može ukrasiti s mahovinom, vatom i ostalim prirodnim materijalima.“

Ona je po struci trgovkinja, ali posljednjih je godina u mirovini. Dvadesetak godina naša sugovornica bavila se i izradom kolača, posebno ukrasa od šećera. Njezina kreativnost tada se ogledala u figuricama ovčica, ptičica, ružica od šećera.

Bašek je članica Udruge žena Dunjkovec, koja djeluje već deset godina. Vrijedne Međimurke, okupljene u ovoj udruzi sudjeluju na mnogim izložbama, priredbama, humanitarnim manifestacijama i svojim radom doprinose boljitku kraja iz kojeg dolaze. Tako je Bašek zajedno sa svojim prijateljicama gostovala i u emisiji HRT-a Hrvatska uživo, gdje su predstavile autohtone međimurske kolače.

Jaslice od svile i tila?

Osim jaslica od komušine Bašek izrađuje i ukrasne figiruce od tila i svile, no priznaje kako joj je želja da u budućnosti izradi i jaslice od tih materijala. „Za sada sam radila anđele i druge ukrase za bor od tila i svila i vuče me da za sljedeću godinu napravim jaslice od tih materijala“, otkriva Bašek.

Ona je do sada prodala svega dvoje, troje jaslica i to nakon dugotrajnog nagovaranja na prošlogodišnjem božićnom sajmu. „Do sada sam jaslice izrađivala isključivo za izložbe i za vlastite potrebe. Ne izrađujem ih za prodaju jer bi tada trebala imati puno veću ponudu i to bi zahtjevalo da se urede i neke druge stvari“, priznaje Bašek.

 Valentina Vukoje