Od lijepog bicikla ostao samo okvir…

Od lijepog bicikla ostao samo okvir…

Izgleda da kradljivci bicikala nikad ne »spavaju«. Ispred jedne stambene zgrade u Zagrebu danas smo naišli na nemili prizor – brdski bicikl s kojeg su uklonjeni gotovo svi dijelovi koji nisu bili vezani na metalnu ogradu. Od lijepog brdskog bicikla koji je još neki dan stajao u punom sjaju vlasnika će dočekati samo okvir koji je ostao pričvršćen U-lokotom.

A lopov(i) si je stvarno dao truda. Osim sjedala i kotača uzeo je upravljač, vilicu, kočnice, prednji mjenjač. Ostao je još prednji pogon s pedalama…

Nažalost, ovo je i gotovo školski primjer pogrešnog vezanja bicikla. Naime, uvijek je dobro da se lanac, sajla ili U-lokot provuku tako da se uz okvir osiguravaju i (barem) jedan kotač, po mogućnosti zadnji koji je i vredniji jer na sebi ima i pogonske zupčanike. Najbolje je pak ako ima mogućnosti da se osiguraju oba kotača (npr. da se uz U-lokot nosi i sajla za kotač), ali uz ovakve kradljivce najsigurnija je opcija da se bicikl ne ostavlja dugo vrijeme bez nadzora, osobito noću.

Čak i da se pridržavao ovih strožih mjera zaštite od krađe, bojimo se da bi bi vlasniku ostao gorak okus jer je sve dijelove na biciklu praktički nemoguće osigurati.  (B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni