Od lijepog bicikla ostao samo okvir…

Od lijepog bicikla ostao samo okvir…

Izgleda da kradljivci bicikala nikad ne »spavaju«. Ispred jedne stambene zgrade u Zagrebu danas smo naišli na nemili prizor – brdski bicikl s kojeg su uklonjeni gotovo svi dijelovi koji nisu bili vezani na metalnu ogradu. Od lijepog brdskog bicikla koji je još neki dan stajao u punom sjaju vlasnika će dočekati samo okvir koji je ostao pričvršćen U-lokotom.

A lopov(i) si je stvarno dao truda. Osim sjedala i kotača uzeo je upravljač, vilicu, kočnice, prednji mjenjač. Ostao je još prednji pogon s pedalama…

Nažalost, ovo je i gotovo školski primjer pogrešnog vezanja bicikla. Naime, uvijek je dobro da se lanac, sajla ili U-lokot provuku tako da se uz okvir osiguravaju i (barem) jedan kotač, po mogućnosti zadnji koji je i vredniji jer na sebi ima i pogonske zupčanike. Najbolje je pak ako ima mogućnosti da se osiguraju oba kotača (npr. da se uz U-lokot nosi i sajla za kotač), ali uz ovakve kradljivce najsigurnija je opcija da se bicikl ne ostavlja dugo vrijeme bez nadzora, osobito noću.

Čak i da se pridržavao ovih strožih mjera zaštite od krađe, bojimo se da bi bi vlasniku ostao gorak okus jer je sve dijelove na biciklu praktički nemoguće osigurati.  (B. J.)

Komentiraj

*