Od kraja kolovoza do 15. listopada u Zagrebu 27 oboljelih od ospica

Od kraja kolovoza do 15. listopada u Zagrebu 27 oboljelih od ospica

Hrvatski zavod za javno zdravstvo je do 15. 10. 2019. godine zaprimio dojave o 51 oboljelom od ospica u Hrvatskoj, od kojih je većina u Zagrebu.

Prema županijama distribucija oboljelih od početka 2019. godine je sljedeća: Splitsko-dalmatinska (14 oboljelih), Grad Zagreb (29 oboljelih), Brodsko-posavska županija (5 oboljelih), Zadarska županija (2 oboljelih), Dubrovačko-neretvanska županija (1 oboljeli).

Trenutno se novooboljeli od ospica javljaju isključivo u Gradu Zagrebu. U drugim županijama oboljeli su utvrđeni uglavnom tijekom prve polovice godine, navode u Zavodu.

Od ukupno 51 oboljelih od ospica, u devet slučajeva zaraza je stečena izvan Hrvatske, 25 osoba se zarazilo se u Hrvatskoj u kontaktu s oboljelima od ospica, dok se za njih 17 ne može se utvrditi izvor infekcije.

Spomenimo da je 23 oboljelih necijepljeno, 5 ih je nepotpuno cijepljeno (samo jednom dozom cjepiva), 6 oboljelih osoba su primile 2 doze cjepiva, a u 17 osoba je cjepni status nepoznat.

U Zagrebu je tijekom 2019. godine oboljelo 29 osoba. Od ukupnog broja, dvije osobe, oboljele su u veljači i svibnju, zarazu su stekle van zemlje (importirani slučajevi) i nisu zarazu proširile na druge osobe. Od kraja kolovoza do 15. listopada oboljelo je još 27 osoba u Zagrebu te se prikupljaju epidemiološki podaci i poduzimaju se protuepidemijske mjere. Prema do sada prikupljenim podacima vidljiva su dva grupiranja oboljelih u Zagrebu – grupiranje na radnom mjestu koje je krenulo od necijepljene mlade osobe te obiteljsko grupiranje u necijepljenoj višečlanoj obitelji.

U Zavodu podsjećaju na važnost cijepljenja prema kalendaru cijepljenja bez odgode kao i nadoknadu propuštenih cijepljenja.

Svaku sumnju na ospice potrebno je odmah prijaviti nadležnoj epidemiološkoj službi radi poduzimanja protuepidemijskih mjera i sprečavanja daljnjeg širenja, apeliraju u HZJZ-u. (ZG-m)