Od KOPB-a u Hrvatskoj boluje 400.000 građana

Od KOPB-a u Hrvatskoj boluje 400.000 građana

Svaki peti oboljeli koji završi u bolnici će i preminuti, a COVID samo pogoršava situaciju

Povodom Svjetskog dana kronične opstruktivne plućne bolesti 17. studenoga, Zaklada Hrvatska kuća disanja i Hrvatsko torakalno društvo objavili su infografiku s upozoravajućim činjenicama o ovoj bolesti. Predstavljen je i video u kojemu pacijenti opisuju najgore trenutke svoje bolesti. Od ove bolesti u Hrvatskoj boluje 400.000 građana.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo svaka deseta osoba u Hrvatskoj starija od 40 godina boluje ili će oboljeti od KOPB-a. Ujedno i trećeg po redu vodećeg uzroka smrtnosti na svijetu. Od KOPB-a u Hrvatskoj godišnje u prosjeku premine oko 1600 osoba, a svaki peti oboljeli koji završi u bolnici, nažalost će i preminuti unutar godinu dana. Više od 40 % pacijenata s KOPB-om pati od pogoršanja tijekom tri godine, unatoč propisanoj terapiji održavanja.

Važnost pravodobnog postavljanja dijagnoze

Riječ je o upalnoj bolesti trajnog suženja dišnih puteva, koja često ostaje zanemarena i dugo nedijagnosticirana sve do ozbiljnog pogoršanja. Dodatni rizični faktori, ističu pulmolozi, su pretilost, dijabetes i kardiovaskularne bolesti. COVID-19 pandemija je dodatno povećala rizike oboljelih za teške komplikacije i smrtnost. Osobe s KOPB-om koje se zaraze koronavirusom imaju povećan rizik od teških komplikacija i veće smrtnosti od infekcije.

„Samo jedno pogoršanje KOPB-a može udvostručiti stopu pada funkcije pluća i za 21 % i povećati rizik od buduće hospitalizacije“, poručuju iz Zaklade Hrvatska kuća disanja.

Dovoljno rana dijagnoza, terapijska intervencija i suradljivost naših pacijenata utjecat će na pozitivan ishod bolesti. Dodatno, izbjegavanjem cigareta i zadimljenih prostora, redovnom fizičkom aktivnošću, redovnom komunikacijom s liječnicima, te izuzetno važno – cijepljenjem protiv COVID-a, gripe i pneumokoka, oboljeli mogu smanjiti rizik od komplikacija i smrtnosti koju donosi ova upalna kronična bolest“, ističe akademik Miroslav Samaržija spec. internist, subspec. pulmolog, upravitelj Zaklade Hrvatska kuća disanja. (ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni