Od jeseni Zagreb postaje bogatiji za još jednu rekreativnu utrku

Od jeseni Zagreb postaje bogatiji za još jednu rekreativnu utrku

Utrka Run4FH: U Maksimiru se trči zbog nasljedne bolesti od koje u Hrvatskoj boluje 15 tisuća osoba

Ove jeseni Zagreb postaje bogatiji za još jednu utrku u rekreativnom trkačkom kalendaru, Run4FH. Utrka će se povodom Svjetskog dana porodične hiperkolesterolemije održati 24. rujna u Maksimiru. Pod sloganima „5 km za kolesterol manji od 5mmol/l i „5 km za život!“ cilj je utrke podići svijest javnosti o važnosti pravovremenog prepoznavanja porodične hiperkolesterolemije. Riječ je o nasljednoj bolesti koju karakterizira povišena razina lipoproteina male gustoće, tzv. LDL ili „lošeg“ kolesterola već od rođenja.

Povišene razine „lošeg“ kolesterola mogu dovesti do bolesti srca i krvnih žila, ujedno i vodećih uzroka smrtnosti u Hrvatskoj i u svijetu.

Procjenjuje se da u Hrvatskoj od porodične hiperkolesterolemije boluje 15.000 osoba. Iako bolest nije rijetka, te se, uz zdrave životne navike može uspješno liječiti dostupnim lijekovima, svjesnost je i dalje veoma niska. Bolesnici koji se ne liječe, vrlo rano dobivaju srčano-žilne komplikacije.

Osim ove genetske, nasljedne bolesti, ističu iz Hrvatskog društva za aterosklerozu, mnogo češći je povišen kolesterol zbog pretilosti (Hrvatska je, nažalost, druga najdeblja nacija u EU). Stoga svaku vrijednost kolesterola čije vrijednosti premašuju 5 mmol/l, tzv. dislipidemiju, treba shvatiti ozbiljno i tretirati u suradnji s liječnikom.

Proveden pilot projekt testiranja prvašića

„Naša misija s Run4FH je dvostruka: promicati zdravlje kroz trčanje, jer je fizička neaktivnost jedan od demona koji ugrožava zdravlje, te educirati javnost o bolesti koja je do sada bila skrivena za mnoge, ali ima ozbiljne, a ponekad i smrtonosne posljedice za oboljele. Svaki sudionik ove utrke pomaže u širenju tih poruka”, poručuje prof. dr. Ivan Pećin, endokrinolog i dijabetolog KBC-a Zagreb te suvoditelj Referentnog centra za rijetke i metaboličke bolesti Ministarstva zdravstva.

„Nadamo se da će Run4FH postati tradicionalni događaj kojim ćemo zadnji tjedan u rujnu podsjećati ljude na važnost prepoznavanja i pravovremenog liječenja porodične hiperkolesterolemije i dislipidemije općenito”, dodao je.

Ove je godine napravljen i dodatan iskorak u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, provedbom pilot projekta probira na povišene vrijednosti ukupnog kolesterola prilikom obaveznog pregleda djece pri upisu u prvi razred. Hrvatska je tako postala jedna od prvih zemalja koje su uvele probir koji na vrijeme razotkriva povišeni kardiovaskularni rizik za djecu, ali i njihove najbliže srodnike. Ovakva vrsta preventivnog pregleda je važna i za druge članove obitelji, jer ako se kod predškolca utvrdi porodična hiperkolesterolemija, liječnik će na pretrage uputiti i članove njegove obitelji.

Već samo 4.000 koraka dnevno čini dobro našem srcu i krvnim žilama, poručuju organizatori. Za sve oboljele od kardiovaskularnih bolesti, pored uzimanja propisane terapije, dijete sa smanjenim udjelom masnoća i šećera te nepušenja, fizička aktivnost je važan čimbenik za držanje bolesti pod kontrolom.

Registracija trkača započinje u 7:30, a Run4FH utrka ukupne duljine pet kilometara počinje u 9 sati, nakon čega slijedi druženje i proglašenje pobjednika. Svi zainteresirani za sudjelovanje mogu se prijaviti do 21. rujna na utrka.com, a startnina iznosi 5 EUR, prilikom čega se dobiva i pripadajući startni paket.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni