Od iduće godine sveučilišni studij na Policijskoj akademiji

Od iduće godine sveučilišni studij na Policijskoj akademiji

“Imat ćemo stručnjake iz područja prometa, medicine, svega onoga bez čega je nezamisliv kvalitetan rad policije u 21. stoljeću“, poručio je ministar Božinović nakon čega je uslijedila primopredaja vozila za prijevoz pasa tragača

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i rektor Damir Boras u petak su na Policijskoj akademiji potpisali Sporazum o suradnji između MUP-a i Sveučilišta u Zagrebu. Sporazum je prvi korak prema osnivanju sveučilišnog studija na Policijskoj akademiji. Naime, od iduće studentske godine studij kriminalistike i javne sigurnosti pohađat će 50 polaznika.

„Na Policijskoj akademiji u zadnjih petnaestak godina nije bilo sveučilišnog studija. Otvaranje sveučilišnog studija će nam omogućiti još bolje, kvalitetnije i profesionalnije kadrove na Akademiji”, rekao je Dubravko Novak, načelnik Policijske akademije.

Ministar Božinović je naglasio da je ovaj sporazum važan za Ministarstvo i zagrebačko Sveučilište.

„Današnji izazovi koji stoje pred MUP-om, izazovi sigurnosti koji su prisutni kad govorimo o sigurnosti Hrvatske i Europe postaju sve složeniji i sofisticiraniji. Stoga je suradnja znanosti i struke imperativ, bez toga više ne ide, ali ne samo suradnja sa Sveučilištem kao izdvojenom institucijom, već zajednička suradnja. Ona podrazumijeva da znanstvenici mogu koristiti stručna znanja koja policija prikuplja u svom poslu na dnevnoj bazi, ali i policija mora uči dublje u područje znanosti“, izjavio je ministar Božinović.

Dodao je da današnja moderna policija ne može biti efikasna ukoliko se ne unaprijedi rad u području digitalne kriminalistike, kibernetičke sigurnosti, medicinskih vještačenja, a to su sve nove discipline koje traže sinergiju.

„Ministarstvo, odnosno Policijska akademija ima 18 doktora znanosti, a ovim studijem ćemo proizvoditi vlastiti znanstveni kadar. Cilj nam je da u godinama koje su pred nama stvorimo i znanstvenu zajednicu u MUP-u. Imat ćemo stručnjake iz područja prometa, medicine, svega onoga bez čega je nezamisliv kvalitetan rad policije u 21. stoljeću“, poručio je ministar Božinović.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras je naglasio je da je Sveučilište i prije surađivalo s Policijskom akademijom, a sada se uspostavlja ono o čemu se dugo razmišljalo.

„Želimo da svi servisi države, među kojima je i policija, budu na vrhunskoj svjetskoj razini. Dat ćemo sve od sebe da se taj studij provede kroz sve sveučilišne strukture, da svečano obilježimo početak studija iduće godine, da pokažemo da policijski službenici imaju i civilne titule s jednakim pravima kao i svi studiji zagrebačkog sveučilišta“, istaknuo je rektor Boras.

Nakon potpisivanja Sporazuma na platou Policijske akademije održana je svečana primopredaja vozila za prijevoz pasa tragača. Ukupno 49 vozila nabavljeno je sredstvima Fonda za unutarnju sigurnost. Projekt Nabava pasa i vozila za prijevoz pasa vrijedan je 12,7 milijuna kuna. Prva 23 vozila su isporučena u petak, a ostala će stići do kraja srpnja.

Ministar Božinović je rekao da su psi posebno obučeni za potragu po nepristupačnim terenima, ali i za detekciju droga i eksploziva. Izrazio je zadovoljstvo uspješnim opremanjem hrvatske policije, pogotovo granične policije.

Naglasio je da je opremanje policije postavljeno na nove temelje, na sveobuhvatan i strukturiran način koji jamči da hrvatska policija neće više zaostajati za drugim policijama, odnosno da je po opremljenosti i ljudstvu u samom je europskom vrhu.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni