Od HZZO-a zatražen lakši pristup lijekovima za multiplu sklerozu

Od HZZO-a zatražen lakši pristup lijekovima za multiplu sklerozu

Riječ je o lijekovima koji usporavaju ili zaustavljaju napredovanje bolesti i razvoj invalidnosti, no zbog rigoroznih kriterija HZZO-a oboljeli čekaju na lijek godinu dana nakon postavljene dijagnoze i dva pogoršanja bolesti

U povodu Nacionalnog dana oboljelih od multiple skleroze, društva oboljelih pozvala su u ponedjeljak 26. rujna Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) na izmjenu kriterija za pristup učinkovitim lijekovima. Upozoravaju da su u Hrvatskoj ti lijekovi pravodobno dostupni za samo 20% oboljelih.

Riječ je o lijekovima koji usporavaju ili zaustavljaju napredovanje bolesti i razvoj invalidnosti, no zbog rigoroznih kriterija HZZO-a oboljeli čekaju na lijek godinu dana nakon postavljene dijagnoze i dva pogoršanja bolesti. To odgađa početak pravodobnog liječenja, a oboljele često odvodi u invalidnost, upozorio je Savez društava multiple skleroze Hrvatske na konferenciji za novinare održanoj u Hrvatskom novinarskom domu u povodu Nacionalnog dana oboljelih od multiple skleroze.

»Multipla skleroza je drugi najčešći uzrok invalidnosti, odmah iza prometnih nesreća, a bolest je moguće zaustaviti ili usporiti. Pravodobno dobivanje lijekova za pacijente s multiplom sklerozom, i to odmah nakon uspostavljanja dijagnoze ključno je i jedino logično rješenje za sprječavanje progresije bolesti i nastajanje invaliditeta, a koje u konačnici zdravstveni sustav košta puno više od lijekova za usporavanje bolesti«, rekla je izvršna direktorica Saveza društava multiple skleroze Hrvatske Dijana Roginić.

Multipla skleroza jedna je od najčešćih neuroloških bolesti koja uzrokuje postupnu i konačnu invalidnost, posebice kod mladih ljudi. U većini slučajeva otkrije se između 25. i 31. godine života, a bolest je dva puta češća u žena nego u muškaraca. Najčešći simptomi su umor uz zamagljeni vid, slabost u rukama i nogama, trnjenje i smetnje ravnoteže.

U svijetu od te bolesti boluje oko 2,3 milijuna ljudi, a u Hrvatskoj se procjenjuje da je oboljelih više od 4000. Da bi se usporio napredak bolesti ključno je odmah početi s terapijom. Dvije godine čekanja mogu biti presudne za djelomičnu ili potpunu invalidnost, istaknula je Roginić.

Nezadovoljstvo pristupom tretmanima i liječenju multiple skleroze u Hrvatskoj istaknuto je i na 9. Hrvatskom simpoziju oboljelih od MS-a Pristup tretmanima i liječenju multiple skleroze, kojem je proteklog vikenda u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske toplice prisustvovalo više od 200 oboljelih.

O Nacionalnom danu multiple skleroze:

Hrvatski sabor donio je prošle godine odluku o proglašenju Nacionalnog dana oboljelih od MS-a 26. rujna. No, povijest je puno duža naime tradicija obilježavanja tog dana datira od 1979. godine kada je 26. rujna, uz prisustvovanje oboljelih od multiple skleroze i neurologa iz Rijeke i Zagreba, osnovano prvo Udruženje za pomoć oboljelima od multiple skleroze i srodnih bolesti SR Hrvatske. Nakon 36 godina rada, Savez je inicirao da se 26. rujan proglasi Nacionalnim danom oboljelih od multiple skleroze te je Hrvatski sabor o tome donio odluku prošle godine. Svrha obilježavanja Nacionalnog dana multiple skleroze jest upravo podizanje svijesti o toj bolesti kao globalnom problemu, te poticanje na promjene u svrhu poboljšanja kvalitete života oboljelih. (zg-m)