Od gradskih zastupnika traže da se izjasne protiv spalionice

Od gradskih zastupnika traže da se izjasne protiv spalionice

Zelena akcija je danas poslala otvoreno pismo zastupnicima zagrebačke Gradske skupštine tražeći ih da na sutrašnjoj sjednici ne podrže izmjene Prostornog plana grada Zagreba. Navode da se u sklopu ovih izmjena koje u Skupštinu šalje gradonačelnik Milan Bandić predviđa gradnja spalionice otpada koju smatraju štetnom po okoliš te ekonomski neisplativom i neodrživom. Rasprava o Prostornom planu je prva točka sjednice.

»Gradonačelnik Bandić pred Vas stavlja Prostorni plan kojim nastavlja s upornim guranjem skupe i štetne spalionice, sukladno dosadašnjoj praksi višegodišnjeg zanemarivanja sustava odvajanja i recikliranja kojim je Zagreb doveo i do titule najgore metropole EU-a u gospodarenju otpadom, što se vidi na svakom koraku. Svake se godine na odlagalište Jakuševec baca otpad ukupne vrijednosti veće od 150 milijuna kuna, a postotak recikliranja je zanemarivo nizak«, navodi se u otvorenom pismu u kojem se tvrdi da se zbog nepostojanja gradskog Plana gospodarenja otpadom »konstantno donose samo paušalne mjere koje su u funkciji predizbornih kampanja gradonačelnika te zbog nekvalitetne provedbe završavaju novim štetama po okoliš i građane«.

»U nekim dijelovima grada kante su pretrpane smećem, u drugima se odvoze poluprazne, a većina građana mora plaćati odvoz veće količine otpada nego što zaista proizvede. Tako je, primjerice, prošle godine, zbog predizbornog smanjenja cijena, smanjen broja odvoza miješanog otpada, bez unaprjeđenja sustava odvajanja pa je smeće građanima došlo do grla«, dodaje se.

Novi režimom naplate nije osigurao da se odvoz naplaćuje prema količini stvarno proizvedenog otpada što je predviđeno hrvatskim zakonima, pa je takav je neekološki i nepravedan sustav odvoza Visoki upravni sud nedavno proglasio i nezakonitim, podsjećaju u pismu aktivisti Zelene akcije.

»Takva politika bazirana na predzbornim trikovima, sustavnoj nebrizi za okoliš i građane te upornom guranju projekta spalionice mora se prekinuti te Vas stoga pozivamo da glasno kažete NE spalionici u Prostornom niti u bilo kojem drugom gradskom planu. Zahtijevajte izbacivanje spalionice iz svih akata te donošenje kvalitetnog Plana gospodarenja otpadom baziranog na mjerama prevencije nastanka, odvojenog prikupljanja od vrata do vrata, naplate po stvarnoj količini, kompostiranja te izgradnje kompostana, sortirnica i postrojenja koja će ostatni otpad zbrinuti procesima makismalne reciklaže sve dok ne preostane tek mala količina inertnog otpada za odložiti«, zaključuje se u pismu. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni