Od danas privremeno zatvoren rudnik Tehničkog muzeja

Od danas privremeno zatvoren rudnik Tehničkog muzeja

Kroz Rudnik su dosad prošla gotovo dva i pol milijuna posjetitelja

Od utorka 21. veljače do ponedjeljka 13. ožujka 2017. rudnik Jama Barbara u Tehničkom muzeju »Nikola Tesla« bit će zatvoren za posjetitelje zbog periodičkog održavanja tijekom kojega će se zbog sigurnosti posjetitelja zamijeniti dio drvenih podgrada.

Jama Barbara je i u svjetskim razmjerima vrlo rijedak cjeloviti prikaz rudarske tematike. Radovi na izradi Rudnika počeli su 1961., a 1963. primio je svoje prve posjetitelje.

Povijest Rudnika počinje pozivom Savjeta Tehničkog muzeja, u suradnji s tadašnjim direktorom Muzeja Predragom Grdenićem, Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu da se uključi u izradu projekta rudarskog odjela u Muzeju na površinskome i u podzemnome izložbenom prostoru. Olakotna okolnost bila je mogućnost da se rudnik izgradi u prirodnoj veličini u podzemnim prostorima Muzeja koji su služili za ventilaciju izložbenog prostora nekadašnjeg Velesajma. Za izradu projekta rudarskog odjela bio je zadužen prof. dr. sc. Vladimir Abramović, koji je tada bio asistent na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu.

Prvo sveobuhvatno uređenje, obnova dotrajalih podgrada, bilo je 1975. Tijekom sljedećih godina Rudnik je još nekoliko puta obnavljan i nadopunjivan novim sadržajima. Na radilišta su postavljene lutke rudara u radnim položajima, povećana je zbirka rudarskih alata, a jamske zalihe ugljena i boksita neprekidno se nadopunjuju.

Kroz Rudnik su dosad prošla gotovo dva i pol milijuna posjetitelja. Od samoga se početka njime koriste nastavnici i studenti Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta za održavanje pojedinih segmenata svoje teorijske i praktične nastave te je u njemu izrađeno više diplomskih radova.

Nakon posljednje obnove 1995., rudarska jama dobila je i svoje ime: Barbara. Kao što nalaže rudarska tradicija i muzejska jama dobila je žensko ime – po zaštitnici rudara Svetoj Barbari. (ZG-m)