Od danas primjena novog Zakona o radu

Od danas primjena novog Zakona o radu

Prema novom Zakonu o radu sve je manje šanse da se dobije stalni posao. Poslodavac će radnika moći zaposliti na određeno na koje god razdoblje želi

Novi Zakon o radu, koji je naišao na snažnu kritiku oporbe te izazvao dosta polemike i kod sindikata i kod poslodavaca, počeo se primjenjivati s današnjim danom. U izjavi za HRT sručnjak za radno pravo Viktor Gotovac novi je zakon usporedio s placebom, odnosno šećernom pilulom ocijenivši da se radi samo o „kozmetičkim“ promjenama kojima se zapravo ništa bitno ne mijenja. Ministar rada Mirando Mrsić međutim i dalje tvrdi kako Zakon štiti radnike, dok prema riječima čelnika Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozrenu Matijaševiću, radnik zahvaljujući novom zakonu ima sve manje prava i postaje obična roba.

Prema novom Zakonu o radu sve je manje šanse da se dobije stalni posao. Poslodavac će radnika moći zaposliti na određeno na koje god razdoblje želi, jedino što za to mora imati obrazloženje. Novost je također i da će radnici na određeno imati pravo na otpremninu, ako im poslodavac otkaže ugovor na određeno prije isteka roka na koji je zaključen.

Ubuduće poslodavac više neće morati raditi plan zbrinjavanja viška radnika koje će moći dijeliti s povezanim poduzećima. Radni tjedan sada se kroz kolektivni ugovor može produljiti na 60 sati.

Otkazni rokovi nisu se mijenjali, ali će zato radni odnos prestati istekom šest mjeseci od odluke o otkazu. Radnicima je preostalo pravo na štrajk već nakon prvog dana kašnjenja plaće i rok od pet godina u kojemu mogu sudski potraživati materijalna prava. (zg-magazin)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni