Od danas obavezne maske i posjetitelje ugostiteljskih objekata

Od danas obavezne maske i posjetitelje ugostiteljskih objekata

(Foto: Vlada RH)

Nacionalni stožer civilne zaštite danas je u Ravnateljstvu civilne zaštite održao konferenciju za novinare na kojoj je najavio strože mjere zbog kontinuiranog rasta broja oboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u Zagrebu.

Ministar unutarnjih poslova i načelnik Stožera Davor Božinović ustvrdio je da epidemiološka situacija u Hrvatskoj ne odudara od one u Europi, posebno u članicama Europske unije. Spomenuo je preporuke Stožera često nije lako provoditi u praksi, pogotovo one koje se odnose na fizičku distancu i nošenje maske.

Kako ne bi došlo do povećanja broja oboljelih Stožer je donio odluku da se od danas uvodi obavezno nošenje maski u zatvorenim prostorima, gdje nije moguće održati razmak od minimalno 2 metra. Osim zaposlenika u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne skrbi koje pružaju usluge smještaja, maske moraju nositi i posjetitelji korisnicima tih ustanova, vozači i zaposlenici u sredstvima javnog prometa, putnici u javnom prometu. Također, maske moraju nositi zaposlenici u trgovačkoj djelatnosti, kupci za vrijeme boravka u trgovini, zaposlenici u ugostiteljskim objektima koji dolaze u kontakt s gostima, poslužuju i sudjeluju u pripremi jela, pića te gosti u ugostiteljskim objektima, osim dok sjede na svojim mjestima i konzumiraju hranu i piće.

Stožer je donio i preporuke za okupljanja na kojima se očekuje više od 50 ljudi, a odnosi se na profesionalne i umjetničke izvedbe i programe, kino-projekcije, sportska natjecanja, okupljanja na svadbama i pogrebe, vjerske obrede, izložbe u muzejskim, galerijskim i ostalim izložbenim prostorima.

Organizatori svih okupljanja obavezni su najkasnije pet dana ranije putem županijskog centra 112 zatražiti suglasnost od nadležnog županijskog stožera, koji će odluku o okupljanju donijeti sukladno epidemiološkoj situaciji u roku od 48 sati.

Ukoliko se ne zatraži suglasnost ili ne dobije suglasnost, okupljanje se neće moći održati.

„Smatramo da ovim odlukama možemo postići cilj smanjenja širenja infekcije s osobe na osobu, a drugi je cilj da se ne zatvori ili ne zabrani bilo koja ekonomska djelatnost ili socijalna aktivnost“, istaknuo je Božinović. Poručio je da se i u uvjetima epidemije može organizirati život,ali svi trebaju dati svoj doprinos da to bude moguće.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni