Od danas dopušteni posjeti korisnicima domova za starije

Od danas dopušteni posjeti korisnicima domova za starije

Posjeti korisnicima domova za starije osobe uz strogo pridržavanje epidemioloških mjera dozvoljeni su od danas, 18. svibnja, priopćeno je iz Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

Epidemija korona virusa izvanredna je situacija koja predstavlja novi izazov u skrbi za starije osobe, a ujedno nosi i veliku društvenu odgovornost. Zaštita zdravlja osoba starije životne dobi, kao najosjetljivijeg dijela populacije, trenutno je najveći prioritet na koji su domovi za starije osobe u nadležnosti Grada Zagreba dosad uspješno odgovorili, procjenjuju u Uredu.

Ističu kako je zbog zaštite zdravlja korisnika odgovorno ponašanje posjetitelja – članova obitelji i prijatelja od iznimne važnosti. Iako je ublažavanje epidemioloških mjera u tijeku, rizik od zaraze još uvijek postoji, a zajedničkim djelovanjem djelatnika, korisnika te članova njihovih obitelji i prijatelja navedeni rizik može se prevenirati.

Iz Uresa apeliraju na posjetitelje korisnika domova za starije osobe da se prethodno konzultiraju sa stručnim djelatnicima domova za starije osobe oko dogovora vezano za termin i način odvijanja posjeta.

Posjete su omogućene u skladu s Uputama pružateljima usluge smještaja u sustavu socijalne skrbi radi sprečavanja i suzbijanja epidemije COVID-19. Upute su donijeli Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. (ZG-m)