Od bolesti štitnjače nije pošteđena niti jedna dobna skupina

Od bolesti štitnjače nije pošteđena niti jedna dobna skupina

“Važno je poslati poruku da osobama kojima se napravi ultrazvuk štitnjače pa se dijagnosticiraju čvorovi to nije i ne mora biti znak bolesti. No preko 80 posto žena ima čvor u štitnjači i to traži bolju i kvalitetniju kontrolu“, istaknuo je prof. dr. Prgomet

Na zagrebačkom Cvjetnom trgu u subotu je obilježen Međunarodni dan svjesnosti o bolestima štitnjače.

Hrvatska udruga za bolesti štitnjače u suorganizaciji s Gradskim uredom za zdravlje provela je javnozdravstvenu akciju “Svibanj mjesec leptira – #nosileptira” kako bi se podigla svijest o potrebi preventivnog pregleda i ranog otkrivanja bolesti štitnjače.

Na štandu su građani mogli saznati informacije o simptomima, dijagnostici i liječenu bolesti endokrine žlijezde koja pomaže u regulaciji mnogih različitih tjelesnih funkcija. Također su donacijama mogli podržati rad udruge.

Javnozdravstvenu akciju svojim dolaskom su podržali predsjednik zagrebačke Gradske skupštine, prof. dr. Drago Prgomet, počasni predsjednik Hrvatske udruge za bolesti štitnjače, akademik Zvonko Kusić i zamjenica gradonačelnika Zagreba, Olivera Majić.

Predsjednik Gradske skupštine Drago Prgomet je rekao da bolest štitnjače danas više nije javnozdravstveni problem s obzirom na dobru razvijenost dijagnostike i terapijskih postupaka. Naglasio je da se ta bolest može uspješno liječiti, ako se otkrije na vrijeme, kao i u najboljim svjetskim centrima.

Spomenuo je da ljudi neke simptome mogu sami prepoznati kao što su gubitak ili dobivanje na težini, znojenje, umor, promjena raspoloženja i to se uspješno liječi, kao što se uspješno mogu liječiti i tumori štitnjače.

„Od bolesti štitnjače nije pošteđena niti jedna dobna skupina, od najranijeg djetinjstva do duboke starosti. Bolesti štitnjače najčešće se javljaju kod žena, odnos je otprilike 1:5 i to u dobi od 30 do 50 godina života. Važno je poslati poruku da osobama kojima se napravi ultrazvuk štitnjače pa se dijagnosticiraju čvorovi to nije i ne mora biti znak bolesti. No preko 80 posto žena ima čvor u štitnjači i to traži bolju i kvalitetniju kontrolu“, istaknuo je prof. dr. Prgomet.

Akademik Zvonko Kusić je rekao da je Hrvatsko društvo za štitnjaču preporučilo da se hormon štitnjače tirotropin (THS) mjeri kod svih trudnica i žena iznad 50 godina.

„To je kod trudnica važno zbog djeteta, a žene iznad 50 godina mogu imati blagi oblik hipotiroze, slabiji rad štitnjače. Svaka deseta žena, odnosno 5 do 20 posto žena ima taj poremećaj i zato treba raditi preventivni pregled“, pojasnio je akademik Kusić.

Specijalist nuklearane medicine u Poliklinici Medikol, Sunčica Andreja Rogan je istaknula da neke osobe imaju samo čvoraste promjene u štitnjači, gušu, a s druge strane u porastu je autoimuna bolest štitnjače Hashimoto. Dodala je kako oslabljenu funkciju štitnjače ima preko 70 posto stanovnika iznad 70 godina.

„U slučaju nedovoljnog rada štitnjače liječenje se provodi nadomjesnom hormonalnom terapijom, a ako je rad štitnjače pretjeran, onda se daju lijekovi koji zaustavljaju taj pretjeran rad. Rijetko je potrebna operacija štitnjače”, izjavila je doktorica Rogan.

Predsjednica Hrvatske udruge za bolesti štitnjače Verica Mešić je istaknula da je Hrvatsko društvo za štitnjaču Udrugu osnovalo 2007. godine s ciljem podizanja svijesti o bolesti štitnjače.

„Jako je bitno pomoći pacijentima da saznaju da boluju od te bolesti. Kad sam oboljela nisam niti znala što je štitnjača, koji me problemi čekaju. Stoga je važno da ova udruga postoji, jer osim nas pacijenata volontiraju i liječnici te imamo i nutricionista Nenada Bratkovića”, kaže Mešić.

Jedna od pacijentica je Velina Vida, kojoj je dijagnosticiran Hashimoto sindrom, poznat i kao autoimuni tireoiditis. Riječ je o autoimunoj bolesti koja uključuje disfunkciju štitnjače, a imunološki sustav napada vlastito tkivo žlijezde.

„Oboljela sam prije petnaestak godina, ali se bolest nije otkrila na vrijeme. Imala sam velikih problema, TSH mi je bio povišen, preko 28. Liječnici su mislili da je rana menopauza, kile su se samo gomilale i za mjesec dana sam nakupila 20 kila. Osim toga, osjećala sam strašan umor. Sada sam na terapijama i bolje se osjećam, ali bolest je još tu”, ispričala je za ZG-magazin pacijentica te je preporučila svima da idu na redovite preglede kako bi se bolest otkrila na vrijeme.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni