Više nisu obavezna dnevna svjetla

Više nisu obavezna dnevna svjetla

Vozači mopeda i motocikla tijekom cijele godine moraju voziti s uključenim dnevnim svjetlima, u protivnom bit će kažnjeni novčanom kaznom u iznosu od 300 kuna

Hrvatski autoklub obavijestio je kako prema Uredbi o ljetnom računanju vremena u 2015. i 2016. godini (NN 15/15) od nedjelje, 29. ožujka, počinje ljetno računanja vremena i prestaje obaveza uključivanja kratkih ili dnevnih svjetala tijekom dana za motorna vozila.

U HAK-u naglašavaju kako prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama (čl. 102., NN 67/2008) vozači mopeda i motocikla tijekom cijele godine moraju voziti s uključenim dnevnim svjetlima, u protivnom bit će kažnjeni novčanom kaznom u iznosu od 300 kuna.

Iz Hrvatskog autokluba upozoravaju vozače u kojim su europskim zemljama tijekom vožnje obvezna dnevna svjetla kako bi mogli izbjeći neplanirano zaustavljanje i plaćanje kazni. Tako je tijekom godine obvezno upaliti dnevna svjetla u BiH, Bugarskoj, Češkoj, Crnoj Gori, Danskoj, Estoniji, Finskoj, Francuskoj, Islandu, Kosovu, Latviji, Litvi, Makedoniji, Norveškoj, Poljskoj, Portugalu, Rumunjskoj, Slovačkoj, Sloveniji, Srbiji, Španjolskoj, Švedskoj, Švicarskoj. U Ukrajini dnevna odnosno kratka svjetla obavezna su od 1. listopada do 30. travnja.

Na autocestama dnevna svjetla obavezna su u Italiji, dok su u Madžarskoj obavezna na cestama izvan naselja.

Obaveza uključivanja svjetala samo u razdoblju zimskog računanja vremena objašnjava se ekološkim razlozima; smanjuje se potrošnje goriva, time i emisija CO2, produljuje vijek akumulatora i svjetlosnih sklopova automobila koji su za vrućih ljetnih izloženi pregrijavanju. (B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni