Od 23. prosinca na snazi strože epidemiološke mjere

Od 23. prosinca na snazi strože epidemiološke mjere

(Foto: Vlada RH)

Stožer civilne zaštite RH danas je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici predstavio nove strože epidemiološke mjere u borbi protiv koronavirusa. Mjere stupaju na snagu 23. prosinca i traju do 8. siječnja.

Nove epidemiološke mjere odnose se na škole. Produženi su školski praznici do 18. siječnja, čime se smanjuje pokretljivost učenika i javni prijevoz. Nadalje, s ciljem smanjivanja broja zaraženih osoba u dogovoru s predstavnicima gospodarstva godišnji odmori su od 23. prosinca do 8. siječnja. Što se tiče privatnih okupljanja i svečanosti može biti 10 osoba iz dva različita kućanstva.

Što se tiče misa, najbolje je da se prate putem medija, radija ili TV-a, izuzev 24. i 25. prosinca, prema preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Kod profesionalnih i umjetničkih izvedbi broj prisutnih osoba ograničen je s obzirom na veličinu prostora. Mora se osigurati najmanje 7 m2 neto površine po osobi.

Kako je istaknuto, ispred crkvi se ne smije okupljati više od 25 osoba. Prijedlog je da se mise i polnoćke pomaknu ranije kako bi završile do 22 sata. Za svakog vjernika treba se osigurati 7 m2 prostora i o tome treba biti obavijest pri ulazu u crkvu.

Ove odluke nastavak su onih koje istječu 21. prosinca i automatski se produžuju.

Novim mjerama se zabranjuje napuštanje županija kao mjesta prebivališta ili boravišta. To se ne odnosi na osobe koje su nužne za održavanje prometa, dnevne migracije zaposlenih u službama zdravstvene zaštite, dostavu lijekova, komunalna poduzeća, opskrbu plinom i strujom, zaštitarske službe, novinare, pacijente, putovanje s posla i na posao, žurne službe za sprječavanje širenja bolesti i diplomatsko osoblje.

Prilikom ulaska ili izlaska iz županije treba imati identifikacijsku iskaznicu kojim se dokazuje kategorija ili propusnicu, koju izdaje županijski stožer. To se ne odnosi na Grad Zagreb i Zagrebačku županiju. “Ovo nije odluka kojom se uvode propusnice, nego se brani putovanje u druge županije. Propusnice služe za neodgodive slučajeve”, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak je rekao da što se tiče sedmodnevne incidencije na 100 tisuća stanovnika ona iznosu 579,1. Najviša je incidencija u Međimurskoj županiji, zatim u Zagrebačkoj, dok najnižu incidenciju imaju Dubrovačko-neretvanska i Istarska županija.

Ministar zdravstva Vili Beroš je pojasnio da osobe koje su preboljele koronavirus se zbog razvoja imuniteta ne mogu ponovo razboljeti, ali nije još poznato u kojem periodu. Dodao je da zbog prisutnosti virusa unutar stanica ili na sluznici respiratornog trakta mogu zaraziti druge osobe te je pozvao na oprez i nošenje maski.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni