Od 2018. tramvajska linija između Zagreba i Velike Gorice!

Od 2018. tramvajska linija između Zagreba i Velike Gorice!

(Susret dvaju gradonačelnika rezultirao je važnim i konkretnim dogovorima)

»Ovo je povijesni projekt kojim Zagreb postaje istinska europska metropola, a Velika Gorica i aerodrom šinskim prometom postaju povezani s Jelačić placom«, rekao je zagrebački gradonačelnik

Zagreb i Velika Gorica uskoro će biti povezani i – tramvajskom linijom, zaključak je jučerašnjeg sastanka dvaju gradonačelnika, održanom u Pučkom otvorenom učilištu u Velikoj Gorici. Gradonačelnici Milan Bandić i Dražen Barišić dogovorili su rješavanje svih otvorenih pitanja između dva grada, povezujući još više Zagreb i Goricu – gradove među kojima dnevno fluktuira čak 25.000 građana.

Tema sastanka je prijateljstvo Zagreba i Velike Gorice, rekao je gradonačelnik Barišić u izjavi nakon sastanka istaknuvši da je dogovoreno otvaranje dodatnog prometnog koridora proširenjem zagrebačke tramvajske mreže do Velike Gorice. To će ujedno biti i direktna poveznica između Zagreba i Međunarodne zračne luke Zagreb. Velikogorički gradonačelnik objasnio je da je, uz taj veliki projekt, dogovoreno i rješavanje aktualnih i svakodnevnih problema te najavio da će se za mjesec dana ponovo održati sastanak dvaju gradonačelnika, kako bi rezimirali ostvareno.

»Administrativno smo podijeljeni na dva grada, ali to nije zapreka da radimo na zajedničkim projektima«, izjavio je zagrebački gradonačelnik objasnivši kako su Zagreb i Gorica do 1995. bili jedan grad te je čestitao Velikogoričanima 21. rođendan.

Velika Gorica iz zraka
Velika Gorica iz zraka

»Kad je riječ o tračničkom prometu sa zračnom lukom i Velikom Goricom, mogu reći da će Zagreb do Velike gospe raspisati natječaj za projekt za koji već postoji projektni zadatak prve faze za tramvajsku dionicu od Kvatrića do Kosnice u duljini od 8,5 km«, naglasio je gradonačelnik Bandić dodavši kako je dodatnih 6 km do zračne luke druga faza, a odmah će se povezati i koridor do Gorice u duljini od još 2,5 km.

Realizacija projekta trebala bi krenuti već u veljači sljedeće godine, a paralelno s tim, radit će se projekt nastavka trase. Plan je da svi radovi budu gotovi do listopada 2018., kad će Kvatrić i zračnu luku povezivati 7 tramvajskih stanica.

»Ovo je povijesni projekt kojim Zagreb postaje istinska europska metropola, a Velika Gorica i aerodrom šinskim prometom postaju povezani s Jelačić placom«, rekao je zagrebački gradonačelnik zaključivši kako se ovim projektom ruše sve administrativne granice na najpozitivniji način.

»Ako se krene u drugom mjesecu onda je sve to napravljeno za 15 mjeseci i do listopada 2018. mi ćemo se zajedno voziti«, poručuo je Bandić uz dodatak »uvjeta«: »ako Bog da zdravlja, sugrađani povjerenje i našli mi peneze da to napravimo, a to budemo, budite bez brige!«

Povezivanje tramvajem nije bilo jedino otvoreno prometno pitanje. Gradonačelnici su se usuglasili i da se odmah oslobodi pola prostora ZET-ove garaže u Zagrebačkoj ulici, a zagrebački gradonačelnik se nada da će u godinu dana riješiti problem garaže u cijelosti.

»U mjesec dana ćemo već riješiti pola problema«, najavio je Milan Bandić.

Otvorena su još dva prometna pitanja u domeni ZET-a. Gradonačelnik Barišić je zatražio da se nađe model po kojemu će i Goričani biti u prvoj tarifnoj zoni, a što bi direktno značilo i smanjenje troškova prijevoza svim korisnicima glavnih ZET-ovih linija koje povezuju dva grada, a novost bi bila i već ranije obećana autobusna linija preko Domovinskog mosta do Kvaternikovog trga u Zagrebu.

Zajednička crkva i mrtvačnica

Gradonačelnici su se usuglasili oko dva zajednička projekta gradnje objekata koje će koristiti građani i Velike Gorice i Zagreba. Tako će obje strane financirati gradnju mrtvačnice na groblju u Dubrancu, ali i nove crkve u Velikoj Mlaki kojoj će gravitirati naselje Veliko Polje.

Gradonačelnik Bandić dao je i odobrenje o isplati 4 milijuna kuna za dugovanje prema VG vodoopskrbi koja je sa Zagrebom postigla dogovor o naplati usluga za odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda naselja Hrašće, Odra i Mala Mlaka koja su spojena na gorički sustav, a unazad nekoliko godina nisu plaćali vodne usluge.

»Kad se složna braća slože i olovo plivat može«, zaključili su gradonačelnici u zajedničkoj izjavi. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni