Od 2018. prvi privatni letovi oko Mjeseca

Od 2018. prvi privatni letovi oko Mjeseca

(Crew Dragon iznutra: Putnici kroz četiri prozora mogu uživati u pogledu na Zemlju, Mesec i širi Sunčev sustav izravno iz svojih sjedala izraženih od ugljičnih vlakana najviše kvalitete, presvučenih umjetnom talijanskom Alcantara kožom.)

Svemirska tvrtka SpaceX poduzetnika Elona Muska planira u bliskoj budućnosti prevoziti posade astronauta na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS). Za tu će namjenu koristiti letjelicu Crew Dragon, priopćeno je u ponedjeljak iz kompanije. No ono što je posebno zanimljivo jest podatak da SpaceX krajem iduće godine namjerava povesti dvoje privatnih klijenata na let oko Mjeseca.

Iz SpaceX-a potvrđuju da su dvije osobe već uplatile »značajan polog« za tu misiju. Kako se ipak ne radi o obučenim astronautima koji su prošli rigorozna medicinska testiranja i zahtjevnu obuku, privatni svemirski putnici će također prije misije biti podvrgnuti zdravstvenim provjerava i ispitima izdržljivosti, a morat će savladati i program obuke.

Misiju je omogućio NASA-in program komercijalnih letova kojim je financiran projekt Crew Dragon. Letjelica će biti lansirana u orbitu iz Kennedy Space Centera u blizini Cape Canaverala pomoću Falcon Heavy rakete tvrtke SpaceX.

Prije leta oko Mjeseca, Crew Dragon treba započeti svoju glavnu svrhu – dovoziti i odvoziti astronaute na ISS. Prvi probni let će se odraditi tijekom ove godine u automatskom načinu, bez posade. Drugi let, s ljudima na brodu održao bi se negdje krajem ove godine.

Spomenimo da SpaceX ima ugovor za izvođenje tri bespilotna teretna prijevoza i jedan let s posadom prema svemirskoj stanici na godišnjoj razini.

U SpaceX-u navode kako je NASA podupiranjem privatnih misija smanjila dugoročne državne troškove, ali i podigla razinu pouzdanosti letova od čega imaju koristi i državne i privatne svemirske misije. (Izvor: SpaceX / B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni