Od 15. studenoga na vozilima obavezna zimska oprema

Od 15. studenoga na vozilima obavezna zimska oprema

Od nedjelje, 31. listopada na vozilima trebaju biti upaljena dnevna svjetla

Od nedjelja, 31. listopada započinje zimsko računanje vremena te na snagu nastupa zakonska obveza paljenja danju dnevnih ili kratkih svjetala na motornim vozilima. Svjetla na automobilima trebaju biti upaljena danju u razdoblju od 1. studenog 2021. do 31. ožujka 2022. godine, dok su vozači mopeda i motocikala dužni tijekom cijele godine na vozilima danju imati upaljena kratka svjetla.

Također, i vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću), te u slučaju smanjenje vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno svjetlo crvene boje na stražnjoj strani bicikla. Preporuka je i odjeća svijetle boje odnosno s reflektirajućim detaljima kako bi bili uočljivi ostalim sudionicima u prometu.

U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač će se kazniti novčanom kaznom od 300 kuna, poručuju iz zagrebačke policije.

Upozoravaju kako se nakon ugodnih jesenskih dana mogu očekivati nagle promjene vremena praćene kišom, vjetrom i maglom. U narednom periodu nastupit će zimski uvjeti na prometnicama koji nam, uz kišu i maglu, donose snijeg i ledenu kišu, te smanjenu vidljivost.

Upravljanje vozilima u takvim je uvjetima otežano pa se vozačima, ali i svim ostalim sudionicima u prometu, preporučuje dodatni oprez jer se tada povećava i opasnost od prometnih nesreća.

Stoga pozivaju vozače na oprez i prilagođavanje vožnje uvjetima na cesti.

Obvezna zimska oprema

Od 15. studenog 2021. do 15. travnja 2022. godine obvezna je uporaba zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj. Obvezna uporaba zimske opreme odnosi na sve vrste motornih vozila, bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, izuzev vozila oružanih snaga Republike Hrvatske.

ZIMSKE DIONICE”

 Na području PU zagrebačke (Grad Zagreb i Zagrebačka županija) nalaze se sljedeće „zimske dionice“:

  •   autocesta A1; Čvor Lučko – Karlovac – Bosiljevo – Maslenica,
  •   autocesta A2; GP Macelj (granica Rep. Slovenije) –Trakošćan – Krapina – Zagreb (Čvor Jankomir),
  •   autocesta A3; GP Bregana (granica Rep. Slovenije) – Zagreb – Sl. Brod – GP Bajakovo (granica Rep. Srbije),
  •   autocesta A4; GP Goričan (granica Rep. Mađarske) – Varaždin – Zagreb (Čvor Ivanja Reka)
  •   državna cesta D1; GP Macelj (granica Rep. Slovenije) – Krapina – Zagreb – Karlovac – Gračac – Knin i
  •   nerazvrstana cesta (bivša državna cesta D30); Čvor Buzin – Velika Gorica – Žažina.

(ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni