Od 14. prosinca zagrebačke srednje škole prelaze na online nastavu

Od 14. prosinca zagrebačke srednje škole prelaze na online nastavu

(Foto: zagreb.hr)

„Na to smo se odlučili prvenstvo iz razloga jer se očekuje i najavljuje da bi vrhunac epidemije u većini europskih zemalja trebao biti krajem prosinca te iz razloga što za nadolazeće blagdane predstoje intenzivnija obiteljska druženja“, rekao je na pročelnik Lovrić

U Zagrebu je mjera samoizolacije izrečena za 647 učenika osnovnih te 301 učenika srednjih škola, rečeno je danas na redovnoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Grada Zagreba.

Pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrič najavio je da će zagrebačke škole od 14. prosinca prijeći na C model nastave te će se ona održavati online.

Odgovarajući na novinarsko pitanja o rezultatima prošlotjednog preliminarnog testiranja u zagrebačkim osnovnim i srednjim školama Lovrić je rekao kako kompletan izvještaj s obrazloženjem nije do kraja završen, odnosno sa zada postoje samo sumarni podatci.

U pet dana, koliko je trajalo testiranje u organizaciji Grada Zagreba, NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“ i Instituta za medicinska istraživanja, testirano je preko 2000 učenika u 19 osnovnih i srednjih škola, s ciljem da se stekne uvid u udio asimptomatskih zaraženih učenika i djelatnika škola. Cijena pojedinačnog testa je oko 8 €, odnosno 66 kn.

„U osnovnim školama udio asimptomatskih zaraženih učenika je oko 1%, dok je u srednjim školama udio 2,23 %. Te brojke samo potvrđuju da učenici nisu ti koji prenose zarazu i da se COVID-19 ne širi horizontalno po razrednim odjeljenjima. To pokazuje i podatak da je do sada u gotovo 93 % razrednih odjela koji su imali učenike pozitivne na koronavirus bio zaražen po jedan ili dva učenika«, kazao je Lovrić.

Najavio je da će iz ovog preliminarnog istraživanja nastati model koji će se koristiti kao podloga za jedno opširnije znanstveno istraživanje koje će ponovno provesti početkom II. polugodišta.

Napomenuo kako je jutros održan sastanak s ministrom obrazovanja Radovanom Fuchsom i predstavnicima Instituta za medicinska istraživanja, HZJZ i NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“, i kako je unatoč dobrim brojkama odlučeno da nastava u srednjim zagrebačkim školama od 14. prosinca krene po modelu C, odnosno online.

„Na to smo se odlučili prvenstvo iz razloga jer se očekuje i najavljuje da bi vrhunac epidemije u većini europskih zemalja trebao biti krajem prosinca te iz razloga što za nadolazeće blagdane predstoje intenzivnija obiteljska druženja, a time bi isključili svaku opasnost da srednjoškolci budu ti koji prenose zarazu“, rekao je na kraju pročelnik Lovrić dodavši kako će javnost do kraja dana biti informirana o kompletnim rezultatima istraživanja. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni