Od 1. siječnja dodatne mjere za zapošljavanje mladih

Pristupanjem Europskoj uniji Republika Hrvatska prihvatila je Garanciju za mlade. Riječ je o mjerama koje bit trebale smanjiti  rastući broj mladih nezaposlenih osoba

U godišnjem istraživanju rasta i razvoja (2013), Europska komisija je naglasila da države članice trebaju mladima osigurati uspješnu tranziciju iz sustava obrazovanja u svijet rada te aktivno raditi na razvoju i provedbi programa i shema namijenjenih obrazovanju, zapošljavanju i socijalnom uključivanju mladih.

Shema Garancije za mlade se temelji na preporuci da svakoj osobi mlađoj od 25 godina treba osigurati zaposlenje, naukovanje, pripravništvo ili nastavak obrazovanja u roku od četiri mjeseca po izlasku iz sustava obrazovanja, tj. završetku formalnog obrazovanja ili u slučaju nezaposlenosti, pojašnjavaju u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje. Preporuka je da se Program sastoji od mjera potpore i da bude prilagođen nacionalnim, regionalnim i lokalnim okolnostima.

Pristupanjem Europskoj uniji Republika Hrvatska prihvatila je Garanciju za mlade, kao ključni element poboljšanja položaja mladih na tržištu rada i osiguranja njihove budućnosti, te smanjenja rastućeg broja mladih nezaposlenih osoba.

U HZZ-u podsjećaju kako su s provedbom Garancije za mlade počeli 1. srpnja, te je paket mjera za zapošljavanje mladih – „Mladi i kreativni“ – dopunjen s 11 dodatnih mjera usmjerenih prvenstveno na nezaposlene do 29 godina. Mjere su usmjerene na podizanje kompetencija i pripremu mladih za zapošljavanje, a posebice jačanje i uključivanje mladih u poduzetništvo i razvoj organizacija civilnog društva kao sve značajnijeg dionika na tržištu rada.

Garancija za mlade službeno počinje s provedbom u Europskoj uniji 1. siječnja 2014. godine kada će Republici Hrvatskoj biti i dostupa financijska sredstva za zapošljavanje osoba mlađih od 25 godina a  dodatne mjere koje se provode financirati će se iz Europskog socijalnog fonda ESF-a i državnog proračuna.

Više na www.hzz.hr (zg-magazin)

 

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni