Od 1. ožujka otvaraju se terase kafića

Od 1. ožujka otvaraju se terase kafića

(Foto: Vlada RH)

Od 1. ožujka ugostiteljski objekti za svoje goste otvaraju terase, a održavat će se i treninzi u zatvorenom, najavio je na današnjoj sjednici Vlade njen predsjednik Andrej Plenković. Kao razlog popuštanja mjera naveo je povoljniju epidemiološku situaciju.

„Smatramo da je to dobro s obzirom na okolnosti u kojima se nalazimo”, rekao je Plenković.

Kad je riječ o održavanju treninga u zatvorenom, istaknuo je da će biti određenih specifičnosti s obzirom na kontaktne i kolektivne sportove.

Vlada je između 18 točaka dnevnog reda usvojila i Prijedlog odluke o raspodjeli donacija financijskih sredstava uplaćenih na račun državnog proračuna u akciji „Pomoć za obnovu nakon potresa”.

“Sredstva namijenjena sanaciji posljedica u gradovima i općinama pogođenima potresom raspodjeljuju se na poziciji Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje”, istaknuo je ministar financija Zdravko Marić. Novac će se iskoristiti za uklanjanje oštećenih obiteljskih kuća i gradnju zamjenskih obiteljskih kuća te za druge poslove u skladu sa Zakonom o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Zagrebačke, Krapinsko- zagorske Sisačko- moslavačke i Karllovačke županije.

Do 24. veljače uplaćeno je 101,51 milijuna kuna. Ministar Marić je zahvalio pravnim osobama i građanima koji uplaćuju. Dodao je da je uplata u državni proračun najtransparentniji način.

„Državni proračun će biti glavni izvor financiranja obnove, a tu su i europska sredstva, Fond solidarnosti, međunarodne financijske institucije”, poručio je Marić.

Predsjednik Vlade Plenković zahvalio je timu koji je radio u osmišljavanju ključne ideje, a to je da novac koji građani uplaćuju za obnovu budu doista utrošena za obnovu. „Ne bi smjelo biti nikakve dileme niti kakofonije u eteru. Stoga je ova odluka najprimjerenija u ovim okolnostima”, zaključio je.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni